Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Karakterkrav sorterer de dovne fra

andreas weidinger Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis Danmark i fremtiden skal have kvalificeret og veluddannet arbejdskraft, skal vi stille flere krav i uddannelsessystemet.

Karakterkrav i gymnasiet er nødvendigt, hvis vi skal hæve det faglige niveau blandt eleverne. Vi skal ikke belønne dovenskab.

Alt for mange ukvalificerede unge vælger i dag en gymnasial uddannelse. En analyse foretaget af Dansk Industri fra 2014 viser, at 38 procent af gymnasieeleverne i Danmark falder fra undervejs, bruger ikke uddannelsen eller dobbeltuddanner sig.

Karakterkrav på gymnasierne er ikke uddannelsessnobberi – tværtimod! Når man ikke har karakterkrav på gymnasierne, får det alt for mange dovne folkeskoleelever til at vælge en gymnasial uddannelse, kun fordi alle andre også gør det.

Et karakterkrav vil ikke kun være en gevinst for gymnasierne, men også for erhvervsskolerne, som nu kan få endnu flere elever, der har andre kompetencer, til at søge hen mod dem.

Et krav om et gennemsnit på minimum 4 for at komme i gymnasiet er et skridt i en retning, hvor man får de bogligt stærke elever, som har arbejdet flittigt, ind på gymnasierne.

De, der ikke har boglige, men uden tvivl andre kompetencer, bliver i stedet ledt i en retning, som passer bedre til deres evner.

Venstrefløjen påstår, at et karakterkrav vil skabe en såkaldt karaktermur for særligt unge drenge, der ikke er modne nok til at få 4 i folkeskolen. Hvis en ung knægt ikke er moden nok til at tillære sig helt basale kundskaber i folkeskolen, så er løsningen ikke at lade gymnasiet blive en modnings- og opdragelsesanstalt. Tværtimod skal vi sikre, at uddannelsessystemet har fokus på læring.

Der vil selvfølgelig være få tilfælde, hvor særlige årsager nødvendiggør en ekstra chance. I de tilfælde er der heldigvis god mulighed for at tage en 10. klasse, EUD eller simpelthen indse, at man nok er bedre egnet til en erhvervsfaglig ungdomsuddannelse.

Ved at indføre et krav om minimum 4 i gennemsnit for at komme ind på en gymnasial uddannelse får man allerede fra folkeskolen motiveret de elever, som gerne vil i gymnasiet. Er elever for dovne til at få 4 efter ti års skolegang, så viser et karakterkrav, at de skal yde en ekstra indsats.

Et karakterkrav på 4 i dansk og matematik er ikke et højt krav. Det viser blot, at eleverne har basale evner i de centrale fag.

Formand for rektorerne i Danske Gymnasier, Anne-Birgitte Rasmussen, har i øvrigt erklæret sig enig. 17. marts i år udtalte hun til Berlingskes Politiko, at det næsten er umuligt at gennemføre en gymnasial uddannelse på det almene gymnasium, hvis man ikke har et gennemsnit på 4.

Derudover mener hun også, at det ville være et udmærket signal at sende til unge.

I fremtiden skal vi være ærlige overfor hinanden og stille målbare krav. Alle unge skal komme ind på den uddannelse, som passer bedst til dem.

Karakterkrav er et godt skridt, hvis vi vil skabe en kultur, hvor vi belønner de flittige i stedet for de dovne elever.