Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Kald det bare muslimbashing: Drop tilskuddet til religiøse friskoler og gør børnene en tjeneste

Foto: Halime Oguz NIELS AHLMANN OLESEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Socialdemokraterne vil gerne sløjfe tilskuddet til de friskoler, hvor antallet af elever med en anden etnisk baggrund er over 50 procent.

Jeg har tidligere talt for, at man skulle tage tilskuddet fra disse friskoler, også gerne de indremissionske, nu hvor man er i gang.

Så jeg kan ikke andet end at synes om forslaget, især når jeg kigger på alle de problemer, der er på disse friskoler med integrationen i det land, hvor eleverne for langt de flestes vedkommende er født og opvoksede.

Det problematiske ved disse skoler er ikke, at børnene har en bestemt hudfarve eller religion, men at eleverne oftest fastholdes i en kultur og nogle mønstre, der ikke rigtig vil interagere med majoriteten. De erfaringer, jeg personligt har med de her skoler, er, at eleverne oftest er fra de lukkede parallelle samfund med ret ressourcesvage forældre.

Disse børn får ikke rigtig mulighed for en dannelse i vestlig forstand. Selv det mest simple danske er fremmed for dem. Mange af børnene kan således alle titlerne på de tyrkiske og arabiske tv-serier og navnene på skuespillerne, men har intet kendskab til nogle ditto danske. De går nemlig kun i skole med ligesindede.

Erfaringerne med disse skoler viser også, at nogle af skolerne bliver finansieret af diktaturstater, hvis formål er at indoktrinere børnene i én bestemt retning. Desuden er forholdet til demokrati, kønsligestilling og de øvrige frihedsværdier, vi bryster os af herhjemme, i det hele taget en kæmpe mangelvare disse steder. Bare se på statistikkerne og problemerne!

Denne negative spiral og den modvilje mod Danmark, der bliver dyrket disse steder, er vi nødt til at stoppe. For børnenes og Danmarks fremtid.

Til dem, der modsætter sig forslaget ved at kalde det for muslimbashing, vil jeg bare sige, at de da skal være velkomne til at kalde det det. Det kan godt være, at dette giver dem en lækker følelse af at være gode mennesker med supergode og humane holdninger. Men forslaget tjener altså børnenes tarv.

Disse skal efter min opfattelse på lige fod med deres jævnaldrende danske kammerater blive en naturlig del af det land, der er deres, og ikke være fremmedgjorte, som vi ser i mange tilfælde i dag.

Da jeg selv sad i jerngrebet i de her parallelle samfund, var det sidste, jeg ville høre, disse velmenende forsøg på at forsvare minoriteterne. Det er nemlig ganske omkostningsfrit at have de gode holdninger, men ofte ikke til nytte for dem, det skulle gavne.

For hvad har de såkaldte halalhippier egentlig fået ud af at modsætte sig de tiltag, der skulle have gavnet minoriteterne og samfundet? Ja, deres modstand har kun ført til voksende kriminalitet, stadig mere social kontrol og flere unge, der vender samfundet ryggen og ender i ekstremisme. Dertil kommer en voksende rabiat højrefløj. Måske var det på tide at se op fra sin Politiken og cafe latte og kigge på virkeligheden!

I mine øjne er folkeskolen et af de bedste steder at møde fællesskabet, og når man vælger folkeskolen fra, vælger man også det brede fællesskab fra. Det kan der sikkert fra forældrenes side være mange grunde til - religiøse, politiske, pædagogiske eller faglige. Men jeg synes, at det er et massivt svigt af børnene på de muslimske friskoler, at vi i frihedens hellige navn lukker øjnene for, at børnene her aldrig i deres barndom lærer basale danske normer at kende. Det skaber en kæmpe social slagside.