Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Kære socialdemokrater: Genindfør ikke Thorning-Schmidt-periodens ulovligheder

Når det kommer til forskning, kan der som regel samles et bredt flertal om en fornuftig politik. Men man kan frygte for, om regeringen vil genindføre tidligere socialdemokraters ulovlige og diskriminerende ordninger.

»Tilbage under Thorning-Schmidt-regeringen ønskede de daværende forskningsministre at styrke rekrutteringen af kvinder til områder, der traditionelt ikke tiltrækker så mange. Det vil først og fremmest sige de teknisk-videnskabelige fag.« (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Når der kommer en ny regering, er det klart, at den vil have andre prioriteter end den forrige. Det følger logisk af, at magten skifter fra blå til rød – eller for den sags skyld den modsatte vej.

Men tilskyndelsen til at ændre de politiske prioriteter behøver ikke komme fra selve den nye regering. Den kan også komme fra de nye støttepartier.

I den situation er det mere delikat, hvad den nye regering bør gøre. På den ene side er det klart, at der skal lyttes til støttepartier, og at deres ønsker skal tages alvorligt. På den anden side er det jo ikke sådan, at det nye regeringsparti er gået til valg på at omsætte støttepartiernes programmer til virkelighed. Hvis de enkelte støttepartier vil have en regering til at gennemføre deres politik, må de pågældende derfor kæmpe deres mærkesager ind. Hvilket er ensbetydende med, at de for det første må tage slagsmålet med de øvrige støttepartier. Og for det andet må gøre op med sig selv, hvad det er for ønsker, de vil have realiseret i en situation, hvor der ikke er penge til det hele.

I forhold til forskningen er der flere ting i den socialdemokratiske regerings tilgang, man kan kritisere. Ikke mindst den tilbøjelighed, partiet har til at opfatte videregående uddannelse som en socialpolitisk foranstaltning snarere end som en aktivitet, der er værdifuld i sin egen ret.

Henrik Dahl Fold sammen
Læs mere
Foto: Henrik Dahl.

Men generelt synes jeg egentlig, vores nye minister har lagt godt fra land. Ikke mindst fordi det lader til, at hun vil fortsætte den glimrende tradition fra forrige valgperiode, hvor skiftende ministre styrede området via konsensus. Den er forholdsvis let at opnå på lige præcis forskningsområdet, fordi det domineres af en hård kerne af partier, der helt grundlæggende vil forskningen og den videregående uddannelse det godt.

Et enkelt advarende ord vil jeg dog gerne lade klinge ud over det forskningspolitiske landskab: Ulovligheder! Dem skal vi ikke én gang til begive os ud i, nu hvor vi i forskningspolitikken gennem en årrække har fulgt lovens vej og dydens smalle sti.

Og hvad er det så for ulovligheder, forrige valgperiodes V- og VLAK-regeringer fik ryddet op i?

Det drejer sig om ulovlig diskrimination af mænd. Tilbage under Thorning-Schmidt-regeringen ønskede de daværende forskningsministre at styrke rekrutteringen af kvinder til områder, der traditionelt ikke tiltrækker så mange. Det vil først og fremmest sige de teknisk-videnskabelige fag.

»Ulovlige, diskriminerende ordninger bliver ikke lovlige af, at man efter nogle år genopliver dem.«


Dette er en ærværdig målsætning, som man har min fulde opbakning til at følge med lovlige midler. Men giver man sig til at oprette lukkede puljer af stillingsopslag, mænd ikke kan søge, eller til at udlove økonomiske belønninger for at diskriminere mod mænd, er det ikke længere lovligt.

Det strider imod EU-retten, nærmere bestemt EUs ligebehandlingsdirektiv. Det fastslog professor Hans Bonde og dr.phil. Jens Ravnkilde i en artikel i Ugeskrift for Retsvæsen i 2015.

Ulovlige, diskriminerende ordninger bliver ikke lovlige af, at man efter nogle år genopliver dem. Derfor vil jeg kraftigt opfordre regeringen til at søge forskningspolitisk flertal der, hvor den ikke mødes af krav om fornyede ulovligheder.

Vi kan sagtens diskutere, hvordan man i tide får gjort piger og unge kvinder opmærksom på de tekniske og naturvidenskabelige fag. Og vi kan diskutere, hvordan man forhindrer, at barsler bremser karrieren. Men alle politiske partier bør tænke det selvklare: at vi skal holde os på den sikre side af grænsen mellem lovligt og ulovligt.