Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Kære nye regering

Albrightgruppen: Tillykke med sejren. På tværs af politisk overbevisning er vi i Albrightgruppen glade for, at Danmark har fået sin første kvindelige statsminister.

Foto: Dennis Lehmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vi vil gerne være med til at øge lige muligheder i Danmark for begge køn. Der er nemlig stadig stor forskel på at være født som dreng og som pige i Danmark. Vi har ni ting, vi håber, I husker, og som vi selv vil forsøge at fremme i vores arbejdsliv og dagligdag. Og én ting, vi vil opfordre medierne til, nu hvor vi for første gang i Danmark har flere kvindelige partiledere i den regeringsbærende del af Folketinget:

1. Barsel reserveret til mænd: Mænd skal have ret til at passe deres børn. Hverken gammeldags chefer eller børnenes mødre skal stå i vejen. Tre måneder til farmand. Og det kan kun gå for langsomt.

2. Kvinder i vækstfag: I politikere og industrien skal finde incitamenter frem, så piger vælger vækstfag allerede i folkeskolen. Skoler, uddannelsesvejledere og forældre som vi skal også hjælpe flere kvinder til pumperne, klimateknologien og pillemaskinerne gennem uddannelser som ingeniører, biokemikere, it-udviklere og iværksættere.

3. Drenge i uddannelse: De vilde drenge skal også lære noget. De skal ud i virksomhederne og velfærdsindustrien. Vi bliver nødt til at lave en drengepakke, der styrker drenges uddannelser og skaber nye jobs, også til håndens arbejde, også for mænd.

4. Mænd og kvinder i hjemmeservicefag: Husarbejdet skal anerkendes, og det skal være nemt at få hjælp i hjemmet. De dyrtuddannede kan ikke vækste Danmark fra vaskekælderen.

5. Kvinder ind i kulturen: Kvinder forbruger og er med til at finansiere både medie-, kunst- og kulturindustrien. Se på, om der virkelig er nok kvinder på museumsvægge, dagbladssider, tv-skærme, scenegulve og i de filmproduktioner, vi støtter som samfund. Og se på, om der er nye måder at fremme mangfoldighed her.

6. Sundhed for mænd: Sundhedspolitikken skal tage fat om forskelligheden. Find nye veje til at få mænd til at interessere sig for deres egen sundhed, så kan vi i fællesskab redde liv og spare penge. Men glem ikke forskning i kvinders sygdomme.

7. Fleksibelt arbejdsliv: Vær nu med til at sikre, at vi kan have et fleksibelt arbejdsliv, sørg for, at barselsfonde også dækker selvstændige. Vær med til at fremme, at arbejdslivet indrettes, så mange kan arbejde hjemme, lederjob kan deles, karrierer er fleksible.

8. Løft de børneprofessionelle: Der skal være dygtige pædagoger og lærere. Vi tror ikke, at nok kvinder kommer til at arbejde mere, hvis der ikke er nogen, der ser og lærer vores børn noget imens.

9. Husk kvinderne i og fra andre lande: De har ikke de samme muligheder, som danske kvinder har. Det skal ikke være en undskyldning for ikke at interessere sig for ligestilling herhjemme. Men en opfordring til fortsat at satse på kvinder, når det kommer til integration og udviklingspolitik. Og så en opfordring til alle andre end regeringen. Især til kommentatorer, redaktører og journalister. Lad os få mangfoldigheden i samfundet ind i medierne. Lad os lave en:

10. Timeout til kønsdumhed i medierne: Journalister og redaktører, der skriver om kvindelige politikeres udseende, deres familieforhold og deres »skingre« stemmer, for eksempel om Helle Thorning-Schmidts »forstyrrende kvindelighed« (Berlingske), skal lige en tur på bænken og tænke sig om. Det samme kunne gælde, hvis de gør det med mænd. Så kan vi tælle, hvor tit det sker.

Kære nye regering, vi glæder os til, at I slår autopiloten fra i ligestillingspolitikken. At I ikke kun lytter til Kvinfo eller til Damefrokosten, men at I prøver at eksperimentere, også med køns- og ligestillingspolitik. At I sætter mænd og kvinder sammen, der ikke allerede har taget plads i skyttegraven. Og at vi tør prøve os frem.

De bedste hilsner

Stine Carsten Kendal, rådgiver, Mette Bom, kommunikationschef, Signe Wenneberg, formand for Albrightgruppen, Malene Rix, forhandlingsrådgiver, Dorte Jelstrup, filosof og billedkunstner, Laila Kildesgaard, direktør, Trine-Maria Kristensen, social media konsulent, Tania Grønvald, digital planner, Marianne Stagetorn Kolos, kagekone, Rupal Mortensen, immigrationsadvokat, Mette Mechlenborg, kulturforsker, Benja Stig Fagerland, direktør, Pernille Lützhøft, direktør, Helle Gaarn, afdelingsleder, Nastja Arcel, skuespiller, Anja C. Andersen, Benja Stig Fagerland, direktør, Vibe Klarup Voetmann, direktør, Katrine Windfeld, filminstruktør, Yildiz Akdogan, blogger, Louise Ertmann Baunsgaard, direktør, Kirstine Vinderskov, programchef, Annegrethe Felter Rasmussen, korrespondent, Katarina Ammitzbøll, Liselotte Lyngsø, direktør, Inge Berneke, headhunter, Karina Porcelli, communication manager, Sofie Lindahl-Jessen, salgs- og marketingdirektør, Marianne Siig, head of leadership development and talent management, Birgitte Stærmose, filminstruktør, Sofie Andersen, advokat.