Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Kære konfirmand – det bliver ikke let for dig at føre Danmark videre

»Danmark er som et firma, der på mange måder er blevet ledet på en dårlig måde. Så jeg tror desværre, at du vil få mange besværligheder i fremtiden. Hvor det for tidligere generationer var let at føre de dejlige gaver som sproget, traditionerne og kulturen videre, så står vi nu med en blandet befolkning i Danmark, hvor mange slet ikke forstår, hvad Danmark er.«

Marie Krarup Fold sammen
Læs mere

Kære konfirmand.

Du har fulgt din families tradition om at blive konfirmeret og sidder derfor i dag i fint tøj og har fået en masse gaver. Du fejrer, at du har gennemgået et basis-kursus i kristendom hos en præst, så du nu har fået styr på den kristne børnelærdom. Det er en god tradition, og det vil forhåbentlig ruste dig til den lange rejse, du nu skal ud på.

I gamle dage blev man regnet for voksen, når man var blevet konfirmeret. Så kunne man komme ud at tjene til føden og måske endda bidrage økonomisk til den hjemlige husholdning. Sådan er det ikke længere.

I dag er konfirmationen snarere begyndelsen på en meget lang ungdomsperiode, der først slutter, når man har fået fast job og måske børn i slutningen af 20erne eller i 30erne. Ungdomsperioden er blevet en lang overgangsperiode, hvor man leder efter lykke, tilfredsstillelse og selvrealisering, før man slår sig til ro. Der er mange muligheder, og det er så svært at vælge. Og hvad er det, så man skal vælge? Og er målet at være lykkelig?

Nogle siger, at man skal føle efter indeni sig selv, finde sin mavefornemmelse for, hvad der giver lykke. Jeg tror den indstilling er skyld i mange depressioner og megen stress. Hvad hvis man slet ikke kan mærke noget inde i maven? Hvad hvis der er tomt derinde? Hvad hvis der ikke er et indre kompas med en pil pegende på lykke derinde, men bare en masse tarme?

Jeg kan fortælle dig, at der er tomt derinde. Eller rettere, der er kun tarme. Så lad være med at spilde tiden på at finde kompasset i maven. Og hvorfor skulle du dog også det? Du har jo i dag fået at vide, hvad dit livs kompas er.

Du har fået det udleveret af Vorherre. Du skal elske din næste. Du er skabt af Vorherre og sat her på Jorden i en bestemt sammenhæng, hvor du har fået til opgave at leve dit liv fra dag til dag og elske din næste.

Det giver et bestemt udgangspunkt og en bestemt retning for dig, så du ikke skal stille spørgsmålstegn ved alt. Du kan nemlig ikke skabe dig selv. Du er skabt. Du kan ikke skabe dit udgangspunkt selv. Du er sat i en sammenhæng – og du har en opgave.

Du vil selvfølgelig stadig stå foran mange svære valg i fremtiden. Men du har fået udleveret et kompas udefra af Vorherre på forhånd. Der står ikke »lykke« og »frit valg« på det kompas. Der står »opgave« og »elsk din næste« på det.

Du er allerede sat ind i en virkelighed, hvor du er arving til Danmark. Det er en stor og smuk arv at modtage, men det er også en svær opgave. Det er din opgave som arving at gøre dig selv klar til at bidrage til videreførelsen af Danmark. Ligesom dine forældre har gjort, og dine bedsteforældre og oldeforældre.

Jeg ville ønske, jeg kunne love dig, at din opgave med at føre butikken videre, ville blive let. Men Danmark er som et firma, der på mange måder er blevet ledet på en dårlig måde. Så jeg tror desværre, at du vil få mange besværligheder i fremtiden. Hvor det for tidligere generationer var let at føre de dejlige gaver som sproget, traditionerne og kulturen videre, så står vi nu med en blandet befolkning i Danmark, hvor mange slet ikke forstår, hvad Danmark er. De kan ikke se, hvorfor man skal føre de danske traditioner videre.

De mange folk fra fremmede kulturer er kommet til landet på et tidspunkt, hvor politikerne fejlagtigt har troet, at man kan skabe sin egen fremtid løsrevet fra udgangspunktet. At man kan opfinde en smuk ide om det rigtige samfund og så føre det ud i livet. Men hver gang, politikere tager udgangspunkt i fortænkte utopier, går det galt. Det gjorde det ved den franske revolution i 1789, den russiske revolution i 1917, den nazistiske revolution i 1933, og det gør det med den liberale, multikulturelle utopi, der har været den fremherskende efter 1945.

Hvis man benægter den opgave, man har fået af Vorherre, og i stedet vil tænke alting forfra selv, så går det galt. Vi er nemlig bundet af vores fortid og traditioner. Det er de folk, der er kommet til landet fra fremmede kulturer også. Derfor duer den multikulturelle drøm ikke til noget. Kun til kaos og opløsning. De nytilkomne kan ikke bare slippe den tankegang, der ligger i islam, der er det helt modsatte af vores vigtigste tradition, nemlig kristendommen. Derfor vil der være konstante sammenstød og diskussioner om, hvordan man skal indrette sig i Danmark nu og i fremtiden. Det kommer du til at stå midt i.

Heldigvis er det sådan, at lykke er noget, man oplever, mens man har travlt med andre ting. Så dit liv behøver ikke være mindre lykkeligt, fordi du er sat på Jorden i en tid, hvor dine omgivelser tilbyder dig store opgaver. Du får nok at tage fat på, når du er klar til at overtage arven. Men husk, at hver gang, du fejler, så kan du folde dine hænder og bede »forlad os vor skyld, som også vi forlader vore skyldnere«. Du vil blive tilgivet, og du vil finde mod til at komme op på hesten igen og i gang med opgaven.

Du har i dag vist, at du går ind i traditionen ved at blive konfirmeret som adskillige generationer før dig. Du har dermed vist en vilje til at gøre dig klar til at overtage arven på et tidspunkt. Tillykke med det. Tillykke med konfirmationen.