Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Kære gymnasie-elever: Mærk efter og gør, hvad der føles rigtigt for dig

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Som en af de få på min gymnasieårgang valgte jeg at gå direkte til den videregående uddannelse. Jeg havde en rimelig klar idé om, hvad jeg ville læse, var motiveret, og derfor søgte jeg direkte.

Var det et rigtigt valg? Når det kommer til den slags tror jeg dårligt, man kan tale om rigtige eller forkerte valg. Jeg har snart haft tre gode år på min bachelor. Til tider har det hængt mig ud ad halsen, og jeg glæder mig til at blive færdig. Fortryder jeg mit valg? Nej. Jeg er næsten bachelor, jeg har lært en masse og tænker mere kritisk. Mest af alt har jeg fået venner for livet.

Er mit råd til sommerens studenter at droppe sabbatåret og gå direkte til »drømmestudiet«? Under ingen omstændigheder. Hvilken mening er der i at søge direkte ind på en videregående uddannelse, hvis det ikke er det, man har lyst til? Jeg bliver harm over den kritik, der den seneste tid er fremført af sabbatåret. Det skal selvfølgelig ikke være skamfuldt at søge direkte ind på en videregående uddannelse. Ligeledes skal det ikke være en skam at tage et sabbatår. Det rigtige valg er at mærke efter. Hvad har du lyst til?

Jeg må henvise til Kathrine Lilleørs indlæg, hvori det skråsikkert postuleres, at der ingen dannelse er at hente i et sabbatår. Det er blot hårdt arbejde som ufaglært, usikkerhed og lange dage uden jævnaldrende. For nogle, måske. Men måske er det sundt at prøve at arbejde som ufaglært? Måske er det sundt at prøve at være afskåret fra sine jævnaldrende? For nogle er det måske slet ikke sådan, sabbatåret er. For nogle er dannelsesrejsen måske ikke dannende, for andre er den dannende?

Mit formål er ikke at dømme et valg som forkert eller rigtigt. Tværtimod. Hvorfor ser nogle ned på den direkte overgang til studiet? Er det, fordi de vitterligt mener, at de, som søger direkte videre, bliver mindre dannet? Eller er det fordi de følger strømmen? Jeg tror på det sidste. For du kan nemlig ikke vide noget med sikkerhed, før du har prøvet det.

Er der én ting, jeg har lært af at gå direkte ind på en videregående uddannelse, er det vigtigheden af at mærke efter og gøre de ting, man selv har lyst til. Man har pligter, ja. Men hvis jeg har lyst til at læse en bog, som ikke er studierelateret, så prioriterer jeg tiden. Hvis jeg har lyst til at lære at spille guitar, så prioriterer jeg tiden. Ofte prioriterer jeg på bekostning af tid, jeg ellers ville have brugt på at studere. Alligevel har det hele flasket sig. Du har ingen pligt til at søge direkte. Du har heller ingen pligt til at tage et sabbatår. Men du har en pligt over for dig selv til at mærke efter. Hvad føles rigtigt for dig? Der vil altid være usikkerhed. Men hvis du har lyst til noget, så prøv det af! Dét er dannelse.

Til sommer bliver jeg bachelor. Men jeg har ikke tænkt mig at gå direkte til overbygningen. Det skal nok komme. Der er bare andre ting, jeg hellere vil lige nu. Det er nu, jeg er ung, det er nu, jeg har tiden. Måske bliver jeg skuffet og finder ud af, at det havde været bedre at læse videre. Men så er jeg blevet det klogere.

Phillip Kjær Luscombe er studerende.