Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Jyderne har brug for en krammer – og et højere selvværd

»I 1970ernes Frederikshavn kaldte man konsekvent folk fra Sjælland for »københavnersnuder«. Vi vidste ikke rigtigt hvorfor, kun at de var højrøvede, følte sig bedre end os andre, og at vi ikke kunne lide dem.«

- Bent Winther Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I byrådet i Vejle fejrede de onsdag den store sejr med betjentenes foretrukne spise – citronmåne – endda produceret på Dancake, en af kommunens egne virksomheder. Sådan gik det hele op i en højere enhed. Jylland har fået sin politiskole. Tjek, og den skal ligge i Vejle. Tjek. Selvværdet er reddet for en stund for den driftige by, hvor man har ja-hatten på og et slogan, der hedder »Vejle skal kunne ses fra Månen«.

I Aarhus åbnede Dronningen dørene for et imponerende program for Europas kulturby 2017, hundredvis af statslige job er på vej til alle egne af provinsen, og står det til socialdemokraten Benny Engelbrecht, flytter man også Radio 24syv til den sydlige del af hovedlandet, og hvorfor ikke også DRs P1? Så kan de lære det.

En helt ny midtjysk hærvejsmotorvej er skrevet ind i regeringsgrundlaget, så alle kan komme hurtigere frem.

Alt synes godt i den vestlige del af Danmark. Og alligevel er det, som om kritikken og misundelsen over for hovedstaden – hvor eliten bor – bare vokser og vokser. »Provinspopulisme« er fænomenet blevet kaldt. København er blevet skydeskive for en perlerække af mangeartede frustrationer og uopfyldte drømme. Så måske er det, som jyderne trænger allermest til, en ordentlig krammer.

Læs også: Stop med at skabe falsk splittelse mellem elite og folk

Beskyldningerne om københavneri, den overdrevne modstilling mellem hovedstaden og provinsen, det forsømte udkants-Danmark har alt sammen en slet skjult undertone af mangel på selvtillid og triste mindreværdskomplekser.

Og det er der slet ingen grund til. Jylland, hvor forfatteren til Ugens Debat selv kommer fra, besidder fantastiske værdier, stolte arbejdsomme, dygtige og kreative mennesker, den smukkeste natur og masser af rigdom. Kom nu op på hesten og vind troen tilbage. Man får lyst til at sige som Jakob til Peter Plys: »Hvis der nogensinde kommer en dag, hvor vi ikke er sammen, er der noget du altid skal huske på: Du er modigere, end du tror, stærkere, end du ser ud til, og klogere, end du ved.«

Jylland skal have det bedste, fordi de har fortjent det. Men selv hvis man flyttede kongehuset til Viborg, Udenrigsministeriet til Esbjerg, Københavns Universitet til Hjørring, Øresundsforbindelsen til Samsø, Nationalmuseet til Ringkøbing og FCK til Grenå, ville det ikke ændre på de ulykkelige størrelsesforhold i søskendeflokken.

Mindreværdet vil bestå, fordi det er nedarvet i generationer. I 1970ernes Frederikshavn kaldte man konsekvent folk fra Sjælland for »københavnersnuder«. Vi vidste ikke rigtigt hvorfor, kun at de var højrøvede, følte sig bedre end os andre, og at vi ikke kunne lide dem.

Jyder er klogere end de fleste

I hovedstadsområdet bor i dag 1,3 millioner mennesker, og tager man Malmø, som er på størrelse med Aarhus, med, sætter det proportionerne i perspektiv. De næste ti år vokser Københavns Kommune alene med 100.000 nye indbyggere. Hvis der er en megatrend i verden, som er klippefast, så er det, at det århundrede, vi lever i, er storbyernes.

Globaliseringen har en rasende fart. Og det er ikke noget, der er besluttet af en skummel elite af udkantshadere, men skyldes, at det er der, folk gerne vil bo, og det er der, flest virksomheder ønsker at lokalisere sig. København er en så kraftig magnet, at politiske tiltag ikke kan sætte en stopper for væksten. Kom nu bare over og få den krammer.

Man skal altid passe på med at give jyder gode råd. De er klogere og mere snusfornuftige end de fleste. Men alligevel, hør her: 100 kontorjob, der flytter fra København K til en mindre jysk provinsby, gør hverken fra eller til. Det skaber ikke mere vækst, det er ikke det, der skaber ny fremgang, og det tiltrækker ikke private virksomheder. Det findes der masser af undersøgelser, som bekræfter. Den øgede omsætning fra de 100 ansatte, der ofte vælger at pendle fra en større by, genererer ikke flere job. Desværre.

Tilbage står det med selvværdet og komplekserne.

Det betyder noget for vores image, selvforståelsen, siger borgmestre, når de bliver gået på klingen om de statslige job. Man kan ranke ryggen: Vejle nu med en afdeling af politiskolen. Hjørring nu med Statens Administration, Skanderborg nu med dele af Bygningsstyrelsen og Esbjerg nu med dele af Energistyrelsen. Det klinger ikke helt som tidligere tiders stolte byer med domkirker, værfter, fiskerihavne, store industrivirksomheder og slagterier.

Dansk Folkeparti foreslår at lukke Det kongelige Teaters ni år gamle skuespilhus ved havnefronten for at spare 75 millioner kroner. Flere penge skal gå til landsdelsscenerne, kunstmuseer i københavnsområdet som Louisiana og Arken skal også holde for, så der bliver flere penge til historiske museer i provinsen. Det kan man sagtens gøre, Spørgsmålet er om det hjælper på den grundlæggende mindreværdsfølelse og på sårene efter de mange reformer, som har centraliseret Danmark.

Oprøret i den vestlige verden

Som den tidligere konservative udenrigsminister Per Stig Møller skrev i en kronik her i avisen for nylig: »Borgeren, der før kunne komme til stations- og indkøbsbyen med bus, må nu købe bil eller cykle de mange kilometer. Jernbanen kan pendleren ikke løbe an på. Det lokale sygehus er lukket. Indenrigsflyvningen er forringet. Posten kommer for sent frem. Kommunekontoret ligger langt væk, og dets skattekontor findes ikke. Alt det reagerer borgerne selvfølgelig imod og giver ved førstkommende lejlighed deres politikere fingeren.«

Læs også: Populismen kan blæse nyt liv i demokratiet

Oprøret som sætter sit præg på hele den vestlige verden har vi kun set begyndelsen af. Og nogle af den nye verdens ofre er reelle. Men der er desværre også masser af politisk musik i at spille på dybe destruktive følelser af misundelse, manglende selvtillid og nogle ydre udefinerbare fjender langt væk i hovedstaden.

  • Bent Winther er samfundsredaktør på Berlingske.