Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Jon Stephensen: Sex og stemmeret hænger sammen

Foto: NIELS AHLMANN OLESEN og Casper Christoffersen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Du må have sex, fra du er 15 år. Du bliver straffet med fængsel og som en voksen, når du fylder 15, men du kan ikke stemme. Det giver jo slet ikke mening. På den ene side stilles du til ansvar som ung og 15-årig, men du har ingen indflydelse.

Når danske unge ikke stemmer, handler det om, at de ikke føler sig hørt. Nej, ikke bliver hørt. De er slet ikke på de folkevalgte politikeres radar og agenda. De betyder ingenting i kampen for at blive valgt. Unge er en målgruppe i et tomrum, et vakuum.

Mens de er børn, appelleres der til deres forældre om bedre vuggestuer, børnehaver og hvad børneforældre ellers ønsker. Eller bedre ældreomsorg for at dulme forældres dårlige samvittighed over for deres ældre familiemedlemmer. Og først når de unge selv engang nærmer sig den rigtige voksne komformitet med pensionsopsparing, andelslejlighed og et barn på vej, er de igen i politikernes søgelys.

Men mens de er unge og på vej, er der gabende tomt på hylderne. Politikerne taler ikke til de unge, har ikke tilbud til dem, interesserer sig ikke for dem. Hvorfor pokker skulle de unge så stemme? Det er da klart, at mange unge ender med at kaste det demokratiske håndklæde i ringen ved kommunalvalget, når politikerne kun taler om børnefamilier, vuggestuer og plejehjem.

Præcis som i teatret

Derfor svigter de unge stemmeurnerne og bruger ikke deres kryds. Det er nøjagtigt som i dansk teater. De unge har længe svigtet her, ganske enkelt fordi teatret har svigtet de unge. Søgt sit publikum blandt børneforældre og blandt de »rigtige« voksne.

Kun 42 pct. af unge mellem 18 og 25 år forventes ifølge meningsbureauet YouGov at stemme ved kommunal- og regionsvalget på tirsdag. Spørger man hele befolkningen er tallet 62 pct. Det er et kæmpe demokratisk problem og slet ikke i orden. Lokkemad som en gratis tur i svømmehallen eller en tur i biffen og andet fjolleri er prøvet for at få unge til at stemme. Men forgæves.

Sæt valgalderen ned

Lad mig foreslå noget, der vil få politikerne til at tage unge alvorligt: Sæt valgalderen ned til 15 år nu. Ned til 15 år så den unge målgruppe vokser og bliver et segment, der føler sig taget alvorligt, og bliver en gruppe, som partier og politikerne ikke kan komme udenom, hvis de vil have stemmer nok.

Eller sagt på en anden måde: Mon ikke det er på tide at gøre op med talemåden »børn og unge« som én gruppe. Er der et tidspunkt i vores liv, vi ændrer os mest, er det lige der.

Alligevel slår vi her, hvor forandringen er allerstørst i et menneskes liv, denne gruppe sammen som ét hele. Ved at sætte valgalderen ned vil vi tage et stort skridt mod at anerkende, at man er ung og en vigtig del af samfundet fra man er 15 – og ikke længere et ligegyldigt barn, men den fremtid, vores land skal bygges på og af.

Jon Stephensen er teaterdirektør på Aveny-T.