Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Jødeprøven

09debAnnaLibak.jpg
Anna Libak.
Læs mere
Fold sammen

I 2009 blev Maurice Sinet fyret fra Charlie Hebdo, hvor han havde arbejdet i tyve år. I en klumme havde han gjort sig lystig over forlovelsen mellem Sarkozys søn Jean Sarkozy og den rige jødiske arving til et elektronikselskab, Jessica Sebaoun-Darty. Sinet insinuerede, at den vordende gom sikkert havde tænkt sig at konvertere til jødedommen for at forbedre sine finanser og bemærkede sarkastisk: »Han skal nok nå langt i livet, den lille fyr.«

Men der gik han over stregen. Hebdos daværende redaktør Philippe Val, den selvsamme som i 2006 havde genoptrykt JPs tegninger med henvisning til pressefriheden, forlangte, at Sinet sagde undskyld lige på stedet. Det nægtede Sinet, han ville hellere skære sine nosser af, som han sagde.

Historien er de seneste dage blevet fremholdt som bevis for, at Charlie Hebdo gør forskel på folk. Magasinet bestod ikke den såkaldte jødeprøve, der går ud på, at kun det, man må sige om jøder, må man sige om andre grupper. For åbenbart må man gerne krænke muslimer, mens jøderne skal beskyttes.

Det argument er tåbeligt. De mennesker, der forsvarer trykningen af Muhammedtegninger, forsvarer ikke samtidig allehånde tilsvininger. Provokationer vil altid bero på en konkret afvejning, og selvfølgelig kan graden af ytringsfrihed ikke måles på, hvor mange det dagligt lykkes at krænke. Det var den samme fejlslutning, der i sin tid fik Flemming Rose til at love, da han var under ekstremt pres, at JP nu ville give sig til at trykke iranske vittighedstegninger over Holocaust.

Det er vigtigt at forstå, at forsvaret for Muhammedtegninger er udløst af truslerne om vold. Det er fordi, nogen forsøger at true sig til, at der ikke må gøres grin med profeten Muhammed, at det bliver nødvendigt at støtte dem, der gør det alligevel. Ikke fordi de tør, men for at stadfæste, at det er loven, der sætter grænserne for ytringsfriheden og ikke voldsmænd. Det er truslerne, der fremtvinger forsvaret for selv de mest dilettantiske og usmagelige tegninger, som man ellers ville have taget afstand fra, for når selve den principielle rettighed er truet, tvinges man til at omfavne de få konkrete manifestationer, der tjener til at opretholde den.

HVIS EN RETTIGHED ikke skal blive abstrakt, skal det jo være muligt at gøre brug af den. Man kan fint sammenligne det med, at en stor, utilpasset fyr fra dårlige sociale kår kommer ind i en skolegård og forlanger af sine rige, veltilpassede klassekammerater, at de skal spørge ham om lov, før de taler, ellers får de en på tuden. Lad os sige, at de enes om, at der går da ikke noget af dem ved at tie stille. Så har de i praksis sat ytringsfriheden ud af kraft. Lad os så sige, at en af dem råber: »Du lugter!« Skal de andre så bruge deres taletid på at irettesætte råberen for dårlig opførsel? Nej, vel?

DA SINET SKREV sin klumme, behøvede han ikke at frygte for sit liv. Han vidste, at Sarkozy ikke ville sende en lejemorder. Derfor kunne Hebdos redaktør foretage en konkret afvejning, uden samtidig at drage den principielle ret til at lave satire over temaet jødisk pengegriskhed i tvivl.

Fuldstændig ligesom det vil være helt på sin plads at forsvare enhver nytilkommen fredelig fyr i en skolegård med ordene: »Hold op med at sige, at han lugter. Her taler vi pænt til hinanden.«