Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Jo, gymnasiet er for alle

Jeg håber, at vi kan blive enige om, at gymnasiet ikke er et sted for eliten, men gymnasiet er et sted for alle.

Oliver Stoltz. Fold sammen
Læs mere

Karoline Nylander skriver i Berlingske 26. maj, at gymnasiet ikke er for alle, og at de, der har allersværest ved det faglige reelt set, bare er »umotiverede og uengagerede elever, der ikke selv kan se en grund til at være der«.

Det er jo sandt, at mange gymnasieelever er uengagerede og umotiverede, men det ændrer stadigvæk ikke på, at de også skal have friheden til at vælge lige præcis den uddannelse, de gerne vil have.

Når det så er sagt, er det ikke løsningen at udelukke unge mennesker fra nogle af de gymnasiale uddannelser, men derimod styrke undervisningsvejledningen i folkeskolen. For ja, der kommer en del på gymnasiet, som ikke burde være der, men bare fordi ens karakterer i folkeskolen ikke nødvendigvis er i top, skal man ikke udelukkes for at få en ny chance. Et karakterkrav vil gøre, at alt for mange unge, særligt med indvandrerbaggrund eller fra en lavere socialklasse, vil få meget sværere ved at bryde ud af de normer og strukturer, som holder dem nede.

Og hvis det her karakterkrav bliver indført, jamen, hvad skal de så? Én ting er helt sikkert, og det er, at man ikke bare skal smide dem uden snittet til gymnasiet på erhvervsskolerne, for så går det da først fuldstændig galt. Erhvervsskolerne skal ikke være for alle dem, som ikke kunne komme ind på gymnasiet, men tværtimod et aktivt tilvalg, som mange unge vælger af sig selv. Præcis ligesom med de gymnasiale uddannelser.

 

Jeg er, ligesom Karoline, utrolig ked af, at alt for få bruger deres gymnasietid til noget produktivt, men at påstå, at der skal være mere plads til folk som du og jeg, som sikkert begge har et snit, der godt kunne holde til at dumpe et enkelt fag, end til dem, som kæmper for det forbistrede 2-tal, er simpelthen for meget. Så er der i hvert fald ikke særlig meget alment gymnasium i det, hvis det ikke er for det almene unge menneske.

Så i stedet for at påstå, at gymnasiet ikke er for alle, synes jeg derimod, at man burde kritisere folkeskolens uddannelsesvejledning, for det er jo der, det går galt. Det er der, at man får at vide, at STX lukker alle muligheder op, og det er der, man får at vide, at STX er vejen frem. Nu har vi alt for mange på STX, og ja, vi har alt for mange, der dovner den, men karakterkrav eller andre udelukkelsesmetoder i den dur løser ikke problemet. Milliardnedskæringer gør heller ikke, for den sags skyld.

Så ja, alt for mange bruger ikke deres gymnasietid ordentligt, og alt for mange bruger ikke deres uddannelse til noget. Jeg ville anbefale deres UU-vejleder i folkeskolen at have givet dem andre muligheder, for det er ikke altid deres egen skyld.

Så jeg håber, at vi kan blive enige om, at gymnasiet ikke er et sted for eliten, men gymnasiet er et sted for alle.