Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Jo, ghetto-indsatsen virker

»Vi bekæmper ikke religiøs radikalisering og bandekriminalitet med mursten. Vi skaber et bedre liv for ti tusindevis af beboere også i de områder, som det omgivende samfund har valgt at kalde for »ghettoer«.«

Palle Adamsen, formand for BL. Fold sammen
Læs mere

Hvis man læser Søren Olesens kronik torsdag 19. juni i Berlingske med overskriften »Hizb ut-Tahrir kan ikke bekæmpes med mursten«, efterlades man med det indtryk, at der er postet milliarder af kroner i udsatte boligområder – de såkaldte ghettoer – til ingen verdens nytte. At årtiers renoveringsindsats ikke har virket efter hensigten, og at det nu er på tide at lægge en ny strategi, hvor vægten lægges på sociale indsatser i stedet for på »mursten«.

Som formand for de almene boliger i Danmark skal jeg være den sidste til at bagatellisere, at vi har mange udfordringer i de almene boligområder – visse steder også med Hizb ut-Tahrir. Men jeg bliver altså nødt til at oplyse om, at indsatsen både med renoveringer af de fysiske rammer og de store boligsociale projekter i den grad bærer frugt. Og at resultaterne kan dokumenteres.

Lad mig f.eks. nævne Ishøjplanen. Sådan hed området før, da området var kendt som et sted med sociale problemer og høj kriminalitet. Nu har området med 5.000 beboere gennemgået en kæmpe forandring som følge af renovering og en boligsocial helhedsplan realiseret i tæt samarbejde ikke mindst med Ishøj Kommune.

Læs også: Tag job i ghetto-område og tjen 100.000 kr. ekstra

I dag hedder området Vejleåparken, og jeg vil anbefale Søren Olesen og alle andre at spadsere en tur i området, som er blevet trygt og eftertragtet.

Lad mig også nævne de nyeste tal fra Justitsministeriet for ungdomskriminaliteten. Den er raslet ned i Danmark som helhed og især i de store byer, hvor de mest belastede boligområder ligger.

Det var ikke sket uden et tæt samarbejde mellem politi, kommune og de enkelte boligorganisationer i områderne. Det er et faktum, som man er tilbøjelig til at glemme, fordi den kriminalitet, der præger Danmark – både i og uden for almene områder – er den organiserede bandekriminalitet. Og det er ikke en sag for hverken kommune eller boligorganisation. Det er en sag for politiet.

Den strategi, som vi følger i renoveringsindsatsen og i det boligsociale arbejde, har bred politisk opbakning i Folketinget. Her har man vedtaget markant at styrke indsatsen over for de udsatte områder.

Læs også: Mere i løn til gode pædagoger

Hovedsigtet var, at der ikke alene skulle fokuseres på boligernes og bygningernes fysiske kvaliteter, men i langt højere grad også skulle tænkes i at åbne de lukkede boligområder mod det omgivende samfund. Tænke i hele områder og investere i infrastruktur, der kobler og forbinder boligområder og byen.

Det er den strategi, som vi er i fuld gang med at realisere. Den virker. Og det er vigtigt, at vi nu ikke ryster på hånden, men fastholder kursen.

Vi bekæmper ikke religiøs radikalisering og bandekriminalitet med mursten. Vi skaber et bedre liv for ti tusindevis af beboere også i de områder, som det omgivende samfund har valgt at kalde for »ghettoer«.