Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Jo, det ER synd, når unge udstilles

Jeg fik næsten min caffe latte galt i halsen. Kan det virkelig passe, at en børnepsykolog bidrager til victim-blaming?

Sigrid Friis Proschowsky. Fold sammen
Læs mere

Mandag, 6. februar, kunne man i Berlingske læse citatet: »Det er ikke synd for dem, når de kommer og er kede af, at deres nøgenbilleder er blevet delt.«

Jeg fik næsten min caffe latte galt i halsen. Kan det virkelig passe, at en børnepsykolog bidrager til victim-blaming, hvor ansvaret for en ugerning placeres hos offeret? Ja, desværre. John Halse uddybede sit synspunkt ved at sammenligne situationen med at køre for stærkt og efterfølgende blive ked af at få en bøde.

Undskyld, hvad? At køre over hastighedsgrænsen er at bryde loven, og det har konsekvenser. At unge mennesker udforsker deres krop og seksualitet er ikke ulovligt – man har ikke gjort sig skyldig i nogen forbrydelse, når man har sendt et afslørende billede til en, man stoler på og holder af. Til gengæld er det strafbart at dele seksuelt materiale med unge under 18. Så når nogen bryder den tillid, der er mellem to mennesker i en intim situation, er det både synd, uretfærdigt og ulovligt.

John Halse skriver sikkert i den bedste mening for at advare forældre og bede dem om at passe godt på deres børn. Men gode intentioner ændrer ikke på, at han bidrager til en kultur, hvor vi udskammer ofrene frem for forbryderne, når det handler om deling af nøgenbilleder på nettet. Det er aldrig i orden!