Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Jo, asylfasen baner vej til et aktivt arbejdsliv

»Det er noget nemmere at rejse hjem med oprejst pande og noget på et CV, end hvis man har været tvunget til et passivt liv.«

Anne la Cour Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Berlingskes læsere kunne med artiklen »Hurtige job til flygtninge sander til i regler« onsdag 8. februar få det fejlagtige indtryk, at en tidlig indsats i asylfasen ikke nytter noget for at få flere flygtninge i arbejde. Det passer ikke. I Røde Kors ser vi jævnligt eksempler på, at en målrettet indsats i asylfasen betyder flere selvforsørgende flygtninge.

Daniel fra Eritrea har job i Aldi, Mohammed fra Syrien har fået arbejde på det lokale hotel, og Keiwan fra Iran er i praktik samme sted. Det skyldes, at Røde Kors har fået et unikt samarbejde op at stå med de kommuner og virksomheder, hvor de tre flygtninge boede, mens de var asylansøgere. Gennem partnerskabsaftaler kan flere flygtninge forsørge sig selv og deres familier. Samtidig får lokale arbejdsgivere den arbejdskraft, de rent faktisk har brug for.

Det begyndte som pilotprojektet »Fast Track« i Vejle. Nu har vi den slags partnerskabsaftaler med otte kommuner i geografisk nærhed af Røde Kors’ asylcentre. Og det virker.

De første resultater fra vores samarbejde i Vejle viser, at 85 procent af dem, der har været gennem Fast Track og er overgivet til Vejle Kommune, enten er i ordinær beskæftigelse, løntilskud eller i virksomhedspraktik. Fremgangen er målbar på landsplan. I løbet af de tre første kvartaler i 2016 kom tre gange så mange flygtninge (2.800) i ordinært lønnet arbejde i forhold til samme periode året før (850), viser nye tal fra Dansk Arbejdsgiverforening.

Tilsammen viser tallene altså et helt andet billede end det, der blev tegnet i den forløbne uge, hvor Dansk Håndværk, Dansk Arbejdsgiverforening og Dansk Flygtningehjælp ligefrem sagde, at manglende indsatser i asylfasen er forklaringen på, at flygtninge ikke kommer hurtigt nok i beskæftigelse. Intet kan være mere fjernt fra den virkelighed, som Røde Kors arbejder i.

Med Fast Track er der netop etableret et forløb med kompetenceafklaring, sprog- og arbejdsmarkedsundervisning og virksomhedspraktikker for asylansøgere. Det giver mening for alle: Arbejdsgiverne, flygtningene og alle os andre, fordi det er en gevinst for samfundsøkonomien og for hver eneste flygtning, der kan forsørge sig selv og betale skat fra dag ét, de flytter ud i en kommune.

Faktisk giver det også mening for dem, der er nødt til at forlade landet igen. Det er noget nemmere at rejse hjem med oprejst pande og noget på et CV, end hvis man har været tvunget til et passivt liv.

Måske skulle vi i fællesskab have mere fokus på det, der virker? Vi ved alle sammen, at det ikke er spor let, og ja – beskæftigelsestallene kunne da godt være endnu bedre. Men at sige, at indsatsen i asylfasen ikke rykker, er direkte misvisende. Det ser vi faktisk hver dag, at det gør.

Vi fortsætter i hvert fald ad det konstruktive spor – for flygtningenes skyld og for samfundsøkonomiens skyld.

  • Anne la Cour er asylchef i Røde Kors.