Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Jo, Amalie Lyhne – der er brug for Kvinfo

Foto: Niels Ahlmann Olesen og Scanpix. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Amalie Lyhnes indlæg fredag 24/3 om Kvinfo glimrer ved sit fravær af argumenter for, hvorfor institutionen skal fratages sit statslige tilskud.

I indlægget skriver Lyhne: »Men er den nu også så vigtig, ligestillingskampen? Nej, det er den ikke, for den er allerede vundet. Vi har ligestilling. Vi har lige rettigheder og lige muligheder i Danmark uanset køn, og derfor bør Kvinfo lukkes.«

Amalie Lyhnes Erasmus Montanus-logik lyder altså: Jeg oplever ikke selv ligestillingsproblemer – ergo eksisterer de slet ikke! Det er ud fra denne logik, at hun endvidere kalder Kvinfos eksistens for »tant og fjas for andres penge. «

Men Lyhne glemmer, hvorfor både EU og FN i dag betragter ligestillingsudfordringerne som et centralt indsatsområde også i Vesten. Og hun overser, at Kvinfo arbejder for køn, ligestilling og mangfoldighed på et seriøst videns- og udviklingsbaseret grundlag.

Desuden forholder hun sig ikke til de faktiske forhold i dagens Danmark. For selv om vi langt hen ad vejen har juridisk ligestilling, er ligestillingen fortsat udfordret både socialt, økonomisk og moralsk. Det er præcis derfor, Kvinfo ikke kan undværes.

Her er fire eksempler:

1) Forskningen viser, at kvinder skal præstere langt mere end mænd for at blive anerkendt for deres kunnen. De skal altså overvinde større forhindringer end mænd for at få adgang til samme muligheder.

2) Den enorme chikane på nettet mod kvinder fra mænd er udtryk for en forstemmende ubalance i den frie samtale. Det er dokumenteret i DR2-udsendelsesrækken »Ti stille, kvinde« i 2014 samt i talrige andre sammenhænge.

3) Kvinder må fortsat døje med at opleve seksuelle overgreb og bagefter erfare, at politiets behandling af dem under anmeldelsen var endnu mere ydmygende end selve overgrebet.

4) Sexisme og racisme mod minoritetskvinder findes i kraft af et socialt accepteret kolonialistisk blik på dem. Helt aktuelt bragte Politiken i lørdags et stort portræt af fire minoritetskvinder, der kunne fortælle rystende historier om, hvordan hvide, danske mænd tillader sig at tale til dem.

Lyhne er ikke alene i sin mangel på argumenter for at ville stække Kvinfo: Her har hun følgeskab af ikke mindst Liberal Alliances Laura Lindahl. Hun har forklaret ønsket med, at »deres (dvs. Kvinfos) ligestillingsbegreb kun handler om kvinden som det svage køn«, samt at organisationen bedriver politisk propaganda. Begge forklaringer halter gevaldigt, som jeg har argumenteret for det i et indlæg i Politiken.

Så vi har altså ikke blot liberale politikere, der forfalder til fordomme, misforståelser og uvidenhed for at få kabalen til at gå op. Vi har også liberale debattører, der gør sig skyldige i lignende tiltag.

Den borgerlige hetz mod Kvinfo er indtil videre faktaresistent. Jeg mangler stadig at høre de gyldige argumenter.

Henrik Marstal er forfatter og debattør.