Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Jelved, rejs hjem fra Sochi

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kulturminister Marianne Jelved overværer i disse dage vinter-OL i Sochi. Kulturministeren har i lyset af debatten om hendes deltagelse dog meddelt, at hun inden afrejsen agter at afholde et møde med Amnesty International. Det vil næppe gøre det store indtryk på præsident Putin…

En dansk boykot ville ellers flugte med indstillingen hos flere af vore allierede. Det officielle Frankrig vil ikke være repræsenteret ved åbningsceremonien. Den tyske præsident Joachim Gauck har oplyst, at han ikke ønsker at deltage. EU’s vicepræsident og justits- og menneskerettighedskommissær har gjort det klart, at hun vil boykotte OL med henvisning til Ruslands behandling af landets minoriteter.

Baggrunden er, at Rusland blæser menneskerettighederne en hatfuld. Rusland fører en imperialistisk krig i Nordkaukasus med mange civile ofre. Demokratiet har fået ringere vilkår i Rusland i de senere år. Kursen over for de frivillige organisationer, ikke mindst på menneskerettighedsområdet, er blevet skærpet. TV og radio er under kontrol af regeringen. Behandlingen af Greenpeace-aktivister og Pussy Riots taler sit eget sprog om paranoia og magtfuldkommenhed.

Behandlingen af homoseksuelle i dagens Rusland er et kapitel for sig. Parlamentet har vedtaget en lov, som forbyder »homoseksuel propaganda«. Dette er den ene front i kampen for homoseksuelles rettigheder. Den anden front er de nationalistiske og ekstremistiske grupper, der får politi og Duma-politikere til at ligne de rene englebasser. Youtube.com vrimler med filmklip, hvor unge russere fra disse grupper »markerer« sig over for homoseksuelle. Det sker i form af råb, strakte arme á la »Heil Hitler« eller åbenlyse tæv af både kendte og ukendte fortalere for homoseksuelle rettigheder. Endelig er der den ortodokse kirke og den russiske befolkning, hvor 80 pct. ifølge Pew Research Center er modstandere af rettigheder til homoseksuelle.

Rusland er en del af Europa, og derfor bliver vi nødt til at forholde os til den udvikling, der foregår i Rusland, hvad enten den går os imod eller ej. Vi er så at sige forpligtet til ikke at vende ryggen til. Danmark bør vælge side i den kamp, der foregår i Rusland, mod diskrimination og for fundamentale borgerrettigheder for alle befolkningsgrupper.

Ved EM i Ukraine sidste år insisterede daværende kulturminister Uffe Elbæk på at rejse til Ukraine for at styrke dialogen med landet om menneskerettighederne. Som bekendt løb den dialog ud i sandet. Det er stærkt beklageligt, at kulturministeren nu gentager Elbæks fejl.

Vist har vi en grundlæggende interesse i et samarbejde med Rusland og på en række områder har vi endda fælles interesser. Men vi bør ikke se gennem fingrene med grove og vedvarende krænkelser af de helt elementære menneskelige rettigheder og knægtelse af de demokratiske spilleregler. Derfor bør kulturministeren snarest rejse hjem fra Sochi.