Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Jeg var frivillig hos Apple, men nu har jeg sagt op. Der må være en grænse

Jeg arbejder for Apple – det berømte techfirma med de fantastiske produkter. Det har jeg gjort i snart en måned, lige siden jeg købte en iPhone 8, der viste sig at være defekt. Ikke nogen stor ting, blot et problem med id touch, men ikke desto mindre defekt.

Mit arbejde består i at få fejlen rettet. Rutinen består i indledningsvis at forklare problemet på engelsk, derefter at lytte til et længere stykke pausemusik, derefter gentage forklaringen, denne gang på dansk. Derefter at besvare et par spørgsmål, mere pausemusik, hvorefter forklaringen på dansk gentages til en ny medarbejder, som anviser, hvordan jeg skal fortsætte arbejdet på egen hånd. Og når succesen udebliver, er det bare op på hesten og forfra.

This template (BMExternalArticleBundle:Content\ExternalArticle:Embedded/small.html.twig) should be overridden!

Mit arbejde er ulønnet – det er con amore, som man siger. Men som dagene går, og timeforbruget stiger, bliver kærligheden noget tyndslidt. Jeg får derfor ændret jobbeskrivelsen, så det nu er mig, der bliver ringet op, og ikke omvendt, i det håb, at den opringende medarbejder på forhånd har sat sig ind i sagen. Naivt, jeg ved det. Resultatet er, at jeg udover endeløse gentagelser af min forklaring nu skal vente på opringningen i det halvtimes interval, jeg har fået opgivet. Nogle gange dummer man sig.

Senior support

De seneste par dage har jeg arbejdet med senior support. Finere bliver det ikke. De har fortalt mig, at jeg skal gendanne telefonen med en Mac computer. Sådan én har jeg faktisk. Men det virker ikke. Min computer har ikke det nyeste styresystem. Jeg har haft det installeret, men slettede det igen, fordi det fik alle processer til at foregå i slow motion.

This template (BMExternalArticleBundle:Content\ExternalArticle:Embedded/small.html.twig) should be overridden!

Hvad så nu? Jeg ventede spændt på dagens telefonkonference for at få nye direktiver. Senior support var da også klar med en løsningsmodel. Den gik i al enkelhed ud på, at jeg skulle finde en Mac med det nyeste styresystem og så gentage proceduren. Hvor jeg skulle finde sådan én, havde de ikke noget bud på. Og det har jeg heller ikke.

Og nu gider jeg ikke mere. Jeg har sagt op. Der må være en grænse for, hvor mange timer jeg skal arbejde gratis for Apple, fordi de har leveret et defekt produkt. Men problemet er der stadig. Og det er mit – siger Apple.

Er det rimeligt? Ja, siger Apple, direkte adspurgt. Det er rimeligt, at det er mig, der, efter at have købt et af de dyreste produkter på markedet, skal løbe fra Herodes til Pilatus for at afhjælpe en fejl, der har været der fra starten. Helt rimeligt, siger Michael fra senior support, som ikke vil oplyse sit efternavn.

Købeloven siger noget andet. Men den går man åbenbart ikke så højt op i hos Apple. Der ved man nemlig udmærket, at det er de færreste, der orker at tage den kamp.

Intet under, at det er verdens mest værdifulde firma – med al den frivillige arbejdskraft…

Ebbe Norsk er pensionist og forfatter.