Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Jeg frygter ikke teknologien – men den skal gavne os ufaglærte

»Udviklingen går den forkerte vej, den skal »disruptes«. Den skal forstyrres, så den bliver til gavn for os alle. Der er brug for en sikring mod daglejerjob som dem, Uber tilbyder.«

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tom Jensen skrev i søndags i Berlingske under overskriften »Robotterne kommer – frygt dem ikke«. Jeg arbejder i et ufaglært job som specialarbejder i gaderenholdelsen i København, og jeg mener, at der er god grund til at være på vagt. Den udvikling, vi er inde i, er nemlig ikke til gavn for os almindelige arbejdere.

Jeg er ikke en maskinstormer, som ønsker teknologien hen, hvor peberet gror. Jeg og mine kolleger har også haft fordele af maskinerne. I gamle dage gik alle gadefejere rundt med en håndkærre og fejede med koste. Nu bruger vi løvblæsere og store fejemaskiner til at renholde Københavns gader. Det er mere effektivt, og det giver færre arbejdsskader, end kostene gjorde. Teknologien er god, når den aflaster os.

I Tom Jensens indlæg beskriver han industriens udvikling. Han fortæller, at maskinerne tog arbejdernes job på kort sigt, men på lang sigt skaffede andre maskiner job til de samme arbejdere og løftede deres velstandsniveau. Den udvikling, forudser Tom Jensen, vil fortsætte i det uendelige, og det er her, jeg bliver skeptisk.

Hvis man kigger til udlandet, får man nemlig en ide om, hvor den øgede globalisering og udvikling af teknologi kan bære os hen. Vi kan for eksempel kigge til bilbyen Detroit, som er hjemsted for Ford, General Motors og Chrysler. Byen plages af en historisk høj arbejdsløshed på 25 pct., og indbyggertallet er mere end halveret siden 1960erne. De tidligere så stolte bilarbejdere samler ikke længere biler, men flipper burgere på den lokale McDonalds, eller har andre lavt betalte servicejobs. Lige syd for vores grænse i Tyskland lever hver tiende tyske arbejder i fattigdom på trods af, at de har arbejde. Det er en fordobling siden 1973.

I Danmark er der også langt mellem de gode eksempler på nye job, som udviklingen skaber. Eksperter forventer, at der bliver stor arbejdsløshed blandt ufaglærte i fremtiden. Tænketanken Kraka forventer, at 800.000 job i fremtiden vil blive erstattet af robotter.

Tom Jensen nævner selv Uber som et eksempel på nye job. Men Ubers forretningsmodel er der ikke noget nyt i, selvom modellen nu har fået tilknyttet en app. Ubers chauffører er nemlig daglejere, på samme måde, som landarbejderne var det for flere århundreder siden. Dengang var man tvunget til at møde op ved herremandens port hver morgen for at høre, om der var noget arbejde. Hvis der ikke var noget at lave, fik man ingen løn den dag. På samme måde er det med Uber. Hvis der ikke er nogle kunder til Ubers chauffører, tjener de ikke en øre. Er det den slags job, vi ønsker for vores børn?

Udviklingen går den forkerte vej, den skal »disruptes«. Den skal forstyrres, så den bliver til gavn for os alle. Der er brug for en sikring mod daglejerjob som dem, Uber tilbyder, der er brug for at videreuddanne ufaglærte, og sidst, men ikke mindst, er der brug for, at vi deles om det arbejde, der er. For eksempel med en lavere ugentlig arbejdstid.