Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Jeg fik ikke tasken galt i halsen

»Hvem er det, der har 25.000 kr. stående på sin konto, som de bare kan trække ud og bruge på en taske, men som samtidig ikke har råd til uddannelse?«

Maj Lindberg Hansen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jeg var måske ikke ved at få min seks år gamle Haglöfs-taske galt i halsen, som Soulaima Gourani advarer om på sin Facebookside i forbindelse med kronikken »Du skal ikke gå med dyre sko og samtidig brøle, at nogen holder dig udenfor«. Men jeg måtte lige synke min morgenkaffe en ekstra gang.

Hvad er det her for et sidespor, debatten er kørt ud på? Hvornår er det blevet et faktum, at kvinder bruger 25.000 kr. på tasker? Hvem er det, der har 25.000 kr. stående på sin konto, som de bare kan trække ud og bruge på en taske, men som samtidig ikke har råd til uddannelse? Nu er jeg studerende og kan derfor kun tale ud fra det miljø, som jeg færdes i. Jeg kan dog på ingen måde genkende det billede, at mine kvindelige medstuderende kaster penge efter mærketøj og dyre tasker, mens mine mandlige medstuderende lever på en sten og sparer op til sommerskoler og studieture.

Jeg anerkender, at Soulaima Gourani forsøger at gøre det klart for læseren, at kritikken er møntet på både mænd og kvinder. Alligevel vælger Gourani at fortsætte, hvor Berlingskes leder »Kvind jer op« slap.

Gourani anvender udelukkende eksempler på kvinder, der køber læbestifter i stedet for bøger, som tager på drukture i stedet for at studere og bruger deres fødselsdagsønsker på nye bryster, så snart de fylder 18. Jeg ved ikke i hvilken tid, Soulaima Gourani lever, men efter at have været en hurtig tur forbi Matas, kan jeg konstatere, at læbestifter ikke er så dyre, at der ikke også kan blive råd til studiebøger. Mig bekendt er det heller ikke kun kvinder, der ligger og har ondt i håret søndag morgen. Og hvornår er det blevet standard, at der på 18-årige kvinders ønskeseddel står nye bryster?

Nuvel, så handler denne debat måske ikke udelukkende om studerende, men i høj grad om kvinder, der er færdige med deres uddannelse og nu har råd til at købe tasken, der i Soulaima Gouranis øjne ikke må koste mere end 1.200 kr. Okay, men lad os så blive enige om, at enhver der ejer en genstand for mere end 1.200 kr. selv er skyld i, at vedkommende ikke har en højere stilling, da de penge kunne være brugt på kurser og efteruddannelse. Det gælder også penge brugt på ironmans, gadgets, biler og Xboxe.

Soulaima Gourani har alligevel en pointe, som jeg synes er værd at tage med. Jeg vil give hende ret i, at man alene har ansvaret for at blive ved med at udvikle sig og opnå nye kompetencer, hvis man vil være med i konkurrencen om de »fede« jobs.

Gourani har dog i formen på sin kronik skudt langt forbi. Det er blevet den mest fordummende debat, der kun bygger på tænkte eksempler. Eksempler som er med til at reproducere et billede af kvinder, som går mere op i deres udseende end at dygtiggøre sig og derfor selv er skyld i, at de mange gange må kigge langt efter topposter. Men det er flot, bravo og tillykke til Berlingske. I har fanget jeres typiske læser og har endda fået en »rødglødende feminist« til at bakke op om jeres angreb på den moderne kvinde.

I stedet for at gå ud og kigge på tasker vil jeg derfor vende tilbage til min eksamensoplæsning. Når jeg er færdig med eksamen, skal jeg arbejde 48 timer om ugen hele sommeren på det sommerjob, jeg har haft gennem de sidste tre år. Jeg skal nemlig på sommerskole på Det Amerikanske Universitet i Beirut næste år, og det betyder, at der skal spares op. Men jeg kan love Soulaima Gourani og Berlingske, at der også bliver råd til en dyr sommerkjole (den kommer vel til at koste omkring 500 kr.), og mon ikke, at jeg også skal på en weekendtur til London.