Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Jeg er den nye trofækone

Den nye trofækone må være en mand, skriver Mikkel Freltoft Krogsholm (th). Billedet til venstre er fra immatrikulationsdagen på Københavns Universitet. Fold sammen
Læs mere

Rasmus Jarlovs udmelding om mænds valg af kvinder har i den forgangne tid fået både mænd og kvinder til tasterne for at udtrykke deres mishag. Twitter eksploderede, Facebook gik amok og dagbladene flød over med indlæg. Her har især Anne Kirstine Cramons indlæg om »den ny trofækone« i Berlingske 21. december fanget min opmærksomhed.

For tiderne har ændret sig, og biologien og kulturen er på kollisionskurs. Det sande trofæ er ikke længere den barmfagre blondine eller den intelligente karrierekvinde. Nej, det er den den veluddannede mand.

Ifølge Urban Dictionary er en trofækone en ung, attraktiv kvinde, der er gift med en ældre og mere magtfuld mand. Hendes rolle er blandt andet at minde andre om, at manden er magtfuld eller rig nok til at være sammen med en kvinde som hun på trods af hendes alder, og dermed er hun en statusmarkør – et trofæ. I Cramons indlæg er den nye trofækone den målbevidste karrierekvinde, der sammen med den magtfulde mand danner et ægte »power couple«. Men helt ærligt, det er ikke noget nyt, og det har i dagens Danmark intet med trofæ at gøre.

For Jarlov har ret, når han siger, at kvinder langt oftere gifter sig opad end mænd, og at de sætter barren højere ved deres mage, end mænd gør – det viser statistikken. Det skyldes kort sagt, at det køn (kvinden), der sætter mest på spil ved en graviditet, sætter de højeste krav. Og derfra ruller snebolden så. Den veluddannede kvinde higer efter den (mere) veluddannede mand.

Der er for første gang i historien ved at danne sig et kæmpe mismatch mellem kultur og biologi. Kvinderne stormer ind på uddannelserne og gør det meget godt. Men mens de scorer høje karakterer, scorer kvinderne ingen mænd. For der er simpelthen ikke nok af den højtuddannede slags, og de vil ikke stille sig tilfreds med lavere uddannede mænd. »The heart wants what the heart wants,« som en amerikansk talemåde siger.

Et hurtigt kig i Statistikbanken afslører, at der i alderen 25-34 år er mere end 20 pct. flere kvinder end mænd i Danmark med en lang videregående uddannelse. Det er samme aldersgruppe som gennemsnittet for førstegangsfødende kvinder (29 år). Så mens det biologiske slår kraftigst, må den veluddannede kvinde se langt efter en potentiel mage.

Sat lidt på spidsen er det intet problem for den veluddannede mand at få en veluddannet og/eller et biologisk pragteksemplar af en kvinde – derfor er der ikke meget trofæ over det. Den veluddannede mand er derimod det svære bytte og det eftertragtede trofæ.

Derfor er den nye trofækone en trofæmand. En veluddannet mand, der er gift med en veluddannet kvinde. Hans rolle som trofæmand er blandt andet at minde andre om, at kvinden er veluddannet og attraktiv nok til at være sammen med en mand som han, selvom der var tusindvis af kvinder om buddet. Dermed bliver han en statusmarkør – et trofæ.

Jeg glæder mig over udviklingen. Jeg er en veluddannet mand i alderen 25-34 år. Jeg er den nye trofækone.