Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Jeg bliver kaldt roma-racist og fremmedfjendsk – men jeg vil have lov til at være politisk ukorrekt

Foto: Thomas Lekfeldt. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Er vi blevet for politisk korrekte her i Danmark? Det frygter jeg desværre.

I et læserindlæg i Berlingske i torsdags kunne vi læse om en meget oprørt kvinde, der mener, at vi skal afskaffe traditionen med at afbrænde en heks på sankthansaften. Det er et »makabert ritual«, og det er »kvindeundertrykkende«, skriver hun.

Helt ærligt! Hvor ville verden være kedelig, hvis vi fulgte den slags politisk korrekte tankegang. For heksen tjener jo netop det historiske formål at fortælle os, hvordan vi var engang, og hvor meget vi har udviklet os siden. Skulle vi så også forbyde julenisser, fordi de er små, anderledes og vælger at bo på loftet?

Hvordan ville Danmark ikke se ud, hvis vi var drevet af en sådan politisk korrekthed? Ja, vi ville desværre nok minde lidt om Sverige.

Nu må I ikke tro, at jeg ikke kan lide Sverige – min mors familie havde stolte svenske forfædre. Men Sverige er foregangsland, når det kommer til politisk korrekthed. Mange af os kan måske huske, at svensk TV for ikke så lang tid siden redigerede ordet negerkonge ud af Pippi Langstrømpe. Og for nylig har Svensk Ornitologisk Forening brugt tid på at gennemse 12.000 fuglenavne for at ændre alle dem, der krænker.

Resultatet er blevet til en ændring af hele 4.000 fuglenavne. Således kan man ikke længere møde hverken en negerfinke og sigøjnerfugl i Sverige. De er blevet bandlyst – de fik åbenbart valget mellem at flyve ud af landet for altid eller at skifte navn. Og der var ikke engang nogen, der tænkte på at spørge den stakkels negerfinke eller sigøjnerfuglen, om de ikke var tilfredse nok med deres navne.

Der tænker jeg bare: Lad os ikke synke ned på samme niveau som i Sverige. Jeg vil have mine fuglenavne, julenisser og sankthanstraditioner i fred.

Debatten om politisk korrekthed er også meget aktuel for mit vedkommende. Den seneste tid har jeg sat stort fokus på det stigende problem med romaer, der raserer gadebilledet i især Danmarks større byer. Her har jeg hele tiden sagt tingene, som de er: Vi har et særligt problem med hjemløse romaer, der i stigende omfang tager til Danmark i sommerperioden for at leve af kriminalitet og flaskesamling.

Det har ført til kritik af mig og min tone. Jeg bliver kaldt roma-racist, smålig og fremmedfjendsk. Men jeg tillader mig selv at stille spørgsmålet: Hvad er vigtigst for en politiker? At være politisk korrekt eller at løse reelle samfundsproblemer? For hvordan løser man et problem, hvis man ikke engang tør tale om det?

Politisk ukorrekthed handler om at turde at sige sine meninger – også selvom de står ud fra mængden.

Det vigtigste for mig er, at vi ikke pakker noget ind i et politisk korrekt sprog. I Danmark skal vi have frihed til at pege på de problemer, vi mener, der er. Det er den hurtigste vej til en løsning.