Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Jeg betaler min skat med glæde

Yildiz Ardogan: I søndagens Berlingske viste en meningsmåling, at danskerne er blevet mere liberale - forstået på den måde, at de ikke mener, at nogen bør betale mere end 50 pct. i skat og mener, at staten har for stor indflydelse på deres liv.

Yildiz Ardogan, cand.scient.pol., tidl. MF (S) Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nu kender jeg ikke til undersøgelsens omfang og de spørgsmål, der er blevet stillet, men hvis det at være træt af de høje skattesatser kan tolkes som at være mere liberal, så giver undersøgelsen ikke mening. Der er generelt alt for stort fokus på skatterne, og debatten om de høje skattesatser er gået i selvsving godt hjulpet på vej af oppositionen og diverse liberale tænketanke og bloggere. Det er næsten som om den økonomiske krise er opstået pga. af de høje skattesatser.

De høje skattesatser finansierer den velfærdsstat, som jeg personligt er meget glad for.

Naturligvis kan velfærdsstaten forbedres, udvikles og reformeres, så den tilpasses tidens udfordringer. Noget som regeringen netop er i gang med. Men når det er sagt, kan vi næppe både have en nogenlunde velfungerende velfærdsstat, hvor de klassiske goder som et gratis sundheds- og uddannelsessystem indgår, og samtidig tro, at vi kan nøjes med at betale 40 pct. i skat.

Jeg er en af de borgere, der betaler min skat med glæde, og jeg nyder også de goder, der er forbundet med den, bl.a. min uddannelse. For nylig fik jeg endnu en bekræftelse på, at vi har et fantastisk system, som vi skal værdsætte, men også udvikle. For første gang blev jeg indlagt på Rigshospitalet i forbindelse med min graviditet. Jeg fik en super behandling af personalets fødselsafdeling. Selv om der var pres på både fødselsstuerne og personalet, var der ingen stress. Efter fødslen var vi så heldige at komme på barselshotellet i Aldersrogade, hvor der er et begrænset antal pladser forbeholdt førstegangsfødende. Vi var heldige, at der den dag var et ledigt værelse til os tre og igen var rådgivningen og servicen upåklagelig.

Som nybagte forældre er det guld værd at få en rolig og god introduktion til, hvordan det er at være forældre. Hvad man skal passe på med sådan en nyfødt, hvordan amningen kommer godt i gang osv. Alt sammen meget værdsat information og omsorg, når man pludselig har et lille menneske at forholde sig til.

Desværre er det ikke alle førstegangsfødende, som får denne mulighed pga. kapaciteten, og tilbuddet gælder slet ikke andengangsfødende, som må nøjes med at tage hjem efter et par timers ophold. Man kan så forsvare denne besparelse med, at de kender proceduren, og derfor ikke behøver den samme information og hjælp. Men selv om man har prøvet at være forældre, kan det godt være nødvendigt med ekstra hjælp.

Omkostningerne til nybagte forældre, der sendes hjem for tidligt, kan være lige så dyre, hvis ikke dyrere, end en ekstra dag på fødegangen/barselshospitalet. Her tænker jeg på lægebesøg, indlæggelse, stress hos forældre, der kan koste ekstra sygedage osv.

Jeg vil nødigt sættes i bås med nyder/kræver-typen, som debatten efterhånden er så fuld af efter Carina-sagen. Men jeg mener, at det kan retfærdiggøres, at forholdene forbedres for de kommende forældre - også for anden- og tredjegangsfødende.

For min skyld må der gerne være en symbolsk brugerbetaling, der tager hensyn til de nybagte forældres økonomi. Men i sidste ende handler det om at få en god start for en familie, og her kan det ikke betale sig at spare.

Derfor er jeg glad for, at de skattekroner, jeg har betalt, er gået og går til en god sag og håber, at denne hetz mod velfærdssamfundet snart vil forsvinde.