Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Ivanka – feminist eller fars pige?

»Ivanka Trump er allerede nu kvinden, som venstreorienterede berømtheder som filmstjernen og klimaforkæmperen Leonardo DiCaprio ringer til, når de ønsker audiens i fjendens forgård. Hun er også det nærmeste, Det Hvide Hus kommer en feministisk dagsorden.«

Birgitte Borup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En bestemt historie går igen, når Ivanka Trump fortæller om sin opvækst. Da hun gik i skole, gik hun hver dag ind på pedellens kontor og ringede hjem til Trump Tower, hvor farmand uden undtagelser tog telefonen.

Donald Trump satte hende på speakerphone og benyttede som regel lejligheden til at prale af sin smukke, dygtige datter over for de tilstedeværende i mødelokalet, før de to indledte deres – formentlig ikke synderligt private – samtale foran flokken af jakkesæt.

I dag foregår det under mere hemmelige former, når Ivanka hvisker gode råd i øret på USAs nye præsident, men det gælder stadig, at han altid tager telefonen. Han, der er notorisk kendt for det modsatte, siges endda at lytte til hende.

Den 35-årige præsidentdatter er tæt på den eneste selverklærede feminist, der med garanti ikke deltager, når millioner af kønsfæller går på gaden i den længe planlagte »Women’s March«. Hun hopper i stedet i businesskjolen, formentlig fra egen kollektion, og tager hul på et livskapitel som en af verdens mest magtfulde kvinder.

I en tid, hvor Donald Trump går ind i sit embede med en stak popularitetsmålinger, der får selv George W. Bush til at ligne Superman, er Ivanka det velbegavede paradoks, som både hans skeptikere og tilhængere klamrer sig til som et halmstrå på en forblæst sandbanke. Datteren er på én gang uløseligt forbundet med sin far og symbolet på alt det, han ikke formår. Den blonde mor til tre er håbet om et gran af normalitet i en usædvanlig tid, og med sin hyperkontrollerede fremtoning er hun selve antitesen til faderens eksplosive temperament.

Grænseløs loyalitet

Mens hendes mand som seniorrådgiver for Trump har fået den easy peasy-opgave at skabe fred i Mellemøsten, er Ivankas rolle mere udefineret – men når hun vandrer ind i det Det Hvide Hus i sine nude stiletter, bliver det i en velovervejet jagt på magt.

Ivanka Trump er allerede nu kvinden, som venstreorienterede berømtheder som filmstjernen og klimaforkæmperen Leonardo DiCaprio ringer til, når de ønsker audiens i fjendens forgård. Hun er også det nærmeste, Det Hvide Hus kommer en feministisk dagsorden med sin plan om at sikre amerikanske kvinder bedre muligheder på arbejdsmarkedet. She’s in it to win it!

Men forvent ikke for meget datterlig opstandelse i korridorerne og slet ikke i offentligheden. Ivankas loyalitet er grænseløs. Den er blevet tryktestet adskillige gange, blandt andet da hun som ni-årig blev forfulgt af paparazzierne på vej hjem fra skole, fordi »The Donald« havde kastet sig ud i en hed, udenomsægteskabelig affære, der var på forsiden af tabloidaviserne i ugevis.

Dengang gik hun stadig ind på pedellens kontor og ringede hjem til Trump Tower, og hun har aldrig for alvor lagt på.

Ivanka Trump er måske nok den stærkeste og mest magtfulde kvindelige repræsentant i Det Hvide Hus. Men hun er først og fremmest sin fars datter.