Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Iværksættere og trylle-trylle-penge

De fleste iværksættere forlader deres virksomhed uden at have tjent noget som helst eller særlig meget. Alle pengene går til de mennesker, som har investeret i virksomheden.

Timme Bisgaard Munk. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den hellige gral blandt startups er en såkaldt enhjørning med trylle-trylle venture-penge. Det er start up-virksomheder, som på få år værdisættes til en milliard dollars.

Enhjørningen har bare som andre fantasidyr en hemmelighed, ingen tør tale om. Enhjørningen stikker de fleste iværksættere med sit lange horn: Ofte er du som iværksætter fanget i et spindelvæv af juristeri, som blot skal sikre, at alle andre tjener penge på din oprindelige ide. Iværksætteren er derfor ikke helten i virkeligheden. Han er slaven, der lader som om, han er en helt.

Lad mig forklare. De fleste iværksættere forlader deres virksomhed uden at have tjent noget som helst eller særlig meget. Alle pengene går til de mennesker, som har investeret i virksomheden. Ja, meget få virksomheder med undtagelse af Mærsk, Lego og Danfoss drives og ejes af de mennesker eller familier, som fik ideen. Det er reglen mere end undtagelsen.

Kapitalfonde scorer kassen

Når du læser, at den og den virksomhed er blevet solgt for en milliard, tænker du straks, at så er iværksætter Georg Gearløs blevet ufatteligt personligt rig. Dette er ofte løgn. Det er en ukendt kapitalfond, som scorer kassen. De fleste iværksættere har nemlig taget så meget venturekapital ind, at de ejer meget lidt af den virksomhed, de fik ideen til. Deres indflydelse er blevet totalt udvandet.

Dybest set er der kun tre iværksættere i verden, som ikke er blevet taget i røven af venturekapitalister. Det er Bill Gates, Steve Jobs og Mark Zuckerberg. De er nemlig nogle af de få succesrige iværksættere, som fra start til slut har ejet og ikke mindst kontrolleret deres virksomhed 51 procent. Det seje ved Zuckerberg er således ikke, at han skabte Facebook. Det seje er, at han skabte Facebook og stadig bestemmer alt, på trods af at han har fået så mange investorpenge ind i virksomheden.

Ingen penge er gratis

Desværre er de fleste iværksættere ikke så kloge og heldige som Zuckerberg. Konkurrencesamfundets tro iværksættersoldater tager alt for tidligt alt for mange investorer ind. De jubler og fester, hver gang de har fået ti millioner, men ingen penge er gratis.

Det værste er, at venturekapitalister har et meget simpelt og ret dumt mål med dig og din drøm. At sælge dine drømme så hurtigt og så dyrt som muligt, inden deres funding udløber om tre år. Godt for dig, hvis du er tilfreds med de ti pct., du stadig ejer, men knap så godt, hvis du startede ideen med et andet formål end ti pct. afkast. Det kunne være, at virksomheden var et livsprojekt med en højere mening end afkastgrad.

Sjovt eller tragisk nok går de fleste virksomheder op i hat og briller, efter at de er blevet solgt. Godt og vel hvert andet op- køb viser sig at være købt alt for dyrt. Ven- turekapitalister er nemlig meget dårlige til at sætte pris på det værdifulde i dit liv og din virksomhed. For selv den smukkeste enhjør- ning gemmer på en mørk hemmelighed.

Timme Bisgaard Munk er redaktør og ph.d.