Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Israelsk propaganda i danske aviser

Ingrid Jaradat Gassner: Hvis ikke vi palæstinensere levede undertrykt under den israelske besættelsesmagt, kunne de palæstinensiske NGOer, hvis motiver og arbejde forleden blev bagvasket af Karoline Henriques (fra den israelske NGO Monitor) og Søren Espersen (DF) i Berlingske Tidende, søge beskyttelse hos en uafhængig og upartisk domstol. Således ville NGO Monitor ikke længere nyde straffrihed for deres ubegrundede påstande og løgne, som er underminerende for vores troværdighed.

Ingrid Jaradat Gassner, Direktør for Badil, de besatte palæstinensiske områder Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Situationen er dog den, at palæstinenserne hverken har adgang til domstole eller midler til rådighed for at bekæmpe den uretfærdighed, som staten Israel er skyldig i. I årtier har Israel stjålet og koloniseret palæstinensisk jord, fordrevet millioner af vores folk og fængslet, tortureret, såret, lemlæstet og dræbt hundredtusindvis af palæstinensere. Samtlige israelske regeringer, parlamenter og domstole har stadfæstet denne 43 år lange militære besættelse for at opretholde staten Israels jødiske identitet. På trods af at mange jøder, også i Israel, ikke længere ønsker at tage del i projektet.

Palæstinenserne nyder ikke retfærdighedens goder, idet magtfulde regeringer mangler den politiske vilje til at holde Israel ansvarlig for international lov. Den Internationale Domstol dømte i 2004 samtlige bosættelser og muren ulovlig; forlangte en nedrivning af begge; og økonomisk kompensation til ofrene. Intet er sket for at sikre, at Israel efterfølger denne domsafsigelse. Det samme synes at være gældende for opfølgningen på Goldstone-rapporten, som kendte Israel skyldig i krigsforbrydelser under overgrebet på det belejrede Gaza i 2008-09. »Business as usual« synes at være mantraet hos de regeringer, som samarbejder tæt med Israel på trods af Israels fortsatte kolonisering og kontinuerlige brud på international lov.

Det er de palæstinensiske menneskerettighedsorganisationers rolle og pligt at arbejde for palæstinensernes retfærdighed og frihed. Siden 2005 har mange NGOer, fagforeninger og græsrødder støttet kampagnen for Boykot, Frasalg og Sanktioner (BDS) mod Israel. BDS-kampagnen opfordrer forbrugere til at boykotte israelske produkter; virksomheder til at frasælge deres investeringer i Israel og de besatte områder; og stater til at føre sanktioner imod Israel. BDS-kampagnen er ikke-voldelig og kræver blot, at Israel overholder international lov og efterkommer de eksisterende domsafsigelser. Befolkninger og regeringer i Europa bør støtte BDS-kampagnen, idet den advokerer for en retfærdig fred mellem palæstinensere og jødiske israelere baseret på folkeretten og almene retsstatsprincipper.

Denne løsning er i Danmarks interesse og i fuld overensstemmelse med dansk udenrigspolitik. Dansk bistand til det palæstinensiske folk og fred i Mellemøsten er godt investeret, men kun hvis den ledsages af et øget politisk pres på Israel med henblik på at få Israel til at respektere folkeretten og menneskerettigheder.