Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

IPad heksejagt slut forbudt

Byline af Timme Bisgaard Munk til klumme. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Massemedier har det med at skifte status, når flere bruger dem og jo billigere de bliver. Reglen er, at jo mere folkelige, des mindre status og mere farlige opfattes de. IPad´en er ingen undtagelse. Ved sin fødsel var den et dyrt tegn på velstand og fremtidstro. Ja, de mest visionære skoler udleverede gratis iPads til de små i 1. klasse.

Højtlønnede og højtuddannede familier fortalte pavestolt, at de havde købt iPads til deres børn. Det var jo børnenes fremtid, der skulle sikres. Sådan er det ikke længere.

IPad´en var symbolet på fremtidens fantastiske familie, nu er den det triste bevis på den fraværende forkerte familie. Vi vil ikke være en forkert familie, tænker den altseende, den alt bekæmpende familie-chefideolog straks. Forbudt slut finito. Nu skal den væk. Helt væk. Nu må den kun bruges en time om lørdagen, mens mor løber sin tur. Formaninger og forbud ramler nu ned over de mindste medlemmer og deres foretrukne medie. Sid nu ikke med den iPad, bliver der råbt, eller den bliver slet og ret gemt væk.

At sidde med iPad´en er nu tålt eller direkte kriminelt på linje med at kaste med naboens æbler eller spise Nutella med fingrene. Anklagen er, at iPad´en har skabt det triste, fraværende skærm-samvær, hvor hvert medlem sidder alene med hver sin skærm.

ALTSÅ DEN MEGET triste måde at være ikke-sammen på som familie, hvor samtalen kun opstår, når der mangler strøm, eller opladeren er væk. Når bare den satans iPad er væk, skal vi nok finde hinanden igen, er drømmen. Post-iPad´en vil skabe en nærværende sjov, hyggelig offline-familie, lyder moralen.

Men iPad´en er uskyldig. Problemet er den fraværende familie, ikke iPad´en. Løsningen er ikke at slukke iPad´en. Løsningen er at finde det digitale nærvær som familie med iPad´en. IPad´en har ikke en essentiel funktion og effekt. Dens betydning og rolle i familien afhænger af, hvordan I vælger at bruge den sammen som familie.

IPad´en stopper ikke nærværet. Den kan være redskab til mere nærvær og samvær, hvis du vil det. Problemet er ikke at lille Adam spiller Minecraft på sin iPad. Problemet er at lille Adam spiller det ALENE fordi hans forældre hellere vil løbe en tur end være sammen med ham.

IPad´en er symptomet på den sygdom, at forældrene er mere optaget af egen omsorg end omsorgen for børnene og deres behov. Kuren er, at du som forælder er nærværende til stede på alle de digitale platforme, dine børn elsker. Ergo find det digitale nærvær med dine børn og byg en by i Minecraft sammen med din søn.

TAG KAMPEN OP mod drengenes klan i spillet Clash of Clans. Vind nu Champions League med jeres fælles FIFA-hold gennem strategisk spillerkøb. Mulighederne er legio. Det handler blot om, at du som forælder viser, at du er og vil være en nærværende del af deres nye digitale liv.

Heksejagten på børnenes elskede iPad bringer jer blot længere væk fra jeres børn. Det bliver blot endnu et eksempel på, at de voksne ikke forstår og vil være sammen med børn på børnenes præmisser og platforme. Derfor iPad heksejagt slut forbudt. Det er for familiens bedste.