Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Intet skal laves om...

Hvad betyder loyalitet? Ja, det betyder, at man ikke vil lave Danmark kategorialt om – men til hver en tid forsvare hver en stump af Danmarks jord mod fremmed herredømme.

Marie Høgh. Fold sammen
Læs mere

Nej, intet i det danske samfund skal laves om af hensyn til muslimer i et misforstået forsøg på integration. Intet overhovedet. Punktum. Jeg refererer i denne klumme til Debat- ten på DR2 torsdag aften. Blandt så meget andet var friskoleloven til debat. En fri og eksamsfri skoleform vedtaget i 1855 som opgør med den sorte skole. Den frie skole skulle sikre det enkelte menneskes frie udfoldelse, oplive og oplyse om menneskelivets almene dannelse for livets egen skyld. Dannelse – var det moderne hos Grundtvig. Det skulle foregå med henblik på, at man voksede til duelighed og til at være samfundsborger. En fri skole, hvor man lærer om sit fædreland og modersmål, historie og mytologier, og får forståelse for det samfund, man er en del af. Dens funkion er med Grundtvigs ord statsborgerlig oplysning.

Og friskoleloven skal heller ikke laves om. Selvfølgelig skal den ikke det. Og selvfølgelig må muslimerne oprette muslimske frie skoler og gymnasier. Som danske statsborgere har enhver, også med anden etnisk baggrund end dansk, nøjagtig de samme demokratiske rettigheder. Selvom de første friskoler udsprang af det Grundtvig-Kold’ske skolesyn, rundet af den evangelisk lutherske kristendom, er det enhver danskers grundlovssikrede ret at oprette frie skoler ud fra sin egen livsanskuelse. Det står i Grundlovens § 76. Det gælder naturligvis også muslimer.

Men en muslimsk friskole eller et gymnasium som det nyåbnede Hindholm STX demonstrerer med al tydelighed en modvilje i forhold til integration blandt etnisk danske børn og unge – og det er så en anden sag. På muslimske friskoler insisterer man selvfølgelig på at efterleve et mellemøstligt familiemønster og religiøst værdisæt. Det er klart. Det er vanskeligt, for ikke en tøddel af Danmark skal laves om.

Men hvad så med støtten til kristne friskoler? Ja, det er straks en anden sag. En kristen friskole, efterskole, gymnasium eller højskole for den sags skyld er i samklang med samfundet – kulturelt og åndshistorisk. Selvom kristendommen er grundklangen på disse skoler – som den i øvrigt er i hele vort danske samfund – er der her plads til muslimen. Fordi kristendommen giver friheden til, at man kan tro, som man vil.

Det munder som i Debatten på DR2 forleden ud i spørgsmålet om, hvornår man er dansk? Skal man være kristen for at være dansk? Nej. Kan man være muslim og være dansk? Ja, selvfølgelig. Men at tale dansk, få gode karakterer og en uddannelse er bare ikke nok. Nej, for danskhed er at have loyalitet over for det land, man enten er født i eller har fået statsborgerskab i. Loyalitet over for det land, der har Jellingestenen – Danmarks dåbsattest – i det rødbedefarvede pas og korset i Dannebrog. For Danmark er et kristent land med religionsfrihed – ikke lighed. Og hvad betyder loyalitet? Ja, det betyder, at man ikke vil lave Danmark kategorialt om – men til hver en tid forsvare hver en stump af Danmarks jord mod fremmed herredømme.