Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Interview med Stauning

Peter Nedergaard Professor i statskundskab, KU Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jeg træffer på Thorvald Stauning på en frokostrestaurant i det indre København. Der er sand på gulvet, og menukortet henviser til variationer over den danske smørrebrødstradition. Vi får hver en snaps og en Gl. Carlsberg til silden og frikadellen. Stauning følger stadig nøje med i dagens politik og samfundsliv. Han analyserer roligt, men manende. Jeg indleder et spørgsmål om Danmark og danskerne dengang og nu:

»Jeg er overrasket over, hvor rigt samfundet er blevet. Den materielle nød er helt væk. Den åndelige nød er derimod markant. Jeg synes, at alt for mange danskere i dag virker, som var der intet mål med deres liv. I mange år har jeg holdt foredrag om, at hver enkelt måtte finde sin bestemmelse. Lige lidt har det åbenbart hjulpet. Jeg kunne ønske mig, at man kunne tage danskernes indre fra min ungdom og plante det ind i de materielt rige danskeres liv i dag.«

Jeg fortsætter med det store spørgsmål: Hvordan synes De, at man har varetaget den politiske arv? Eller mere præcist: Hvad mener De om velfærdsstaten? »Her siger jeg måske noget overraskende: Jeg mener klart, at den er gået alt for vidt. Den har suget fliden ud af danskerne. Jeg skrev engang i 1930’erne forordet til et Richs-album med titlen »Vort flittige Folk«. Jeg siger her følgende: (Stauning hiver en sammenkrøllet lap papir op af jakkelommen og læser). »Lær af Bogen at værdsætte Flid og Arbejde, og vær overbevist om, at det kun er ved flittig Udøvelse af Kræfterne, at Mennesket naar til en lykkelig Tilværelse. Uvirksomhed og Dovenskab er menneskenes Fjender. Ved Flid og Arbejde kommer de enkelte frem, og hver enkelt er med til at skabe et Samfund, der kan yde en god Tilværelse baade under Arbejdet, og naar Livsaftenen melder sig.« Alt for mange danskere er uvirksomme og dovne, selv om de befinder sig i den arbejdsdygtige alder. Årsagen er, at velfærdsstaten er gået over gevind.«Hvordan er den gået over gevind? Hvad mener De med det? »Jov, den har fået for mange kommunistiske elementer. Det er ellers nøjagtig den ideologi, som jeg selv brugte så megen tid på at bekæmpe. Nu er den imidlertid som ukrudt, der er føget over hegnet.« Hvor er de kommunistiske elementer i velfærdsstaten, hr. Stauning? »På de mange skolingskurser i partiet og fagbevægelsen definerede vi i sin tid - belært af Karl Marx og vor egen Gustav Bang (en tidlig socialdemokratisk ideolog, PN) - socialismen som et system, »hvor enhver yder efter evne og nyder efter indsats«, mens kommunismen er et system, »hvor enhver yder efter evne og nyder efter behov«. Kommunismen var for os en urealiserbar vision, så længe menneskene ikke er engle. Alligevel ser jeg elementer i velfærdsstaten, som indebærer, at man kan nyde i årevis uden nødvendigvis at have ydet noget. Det er kommunistiske elementer. De er endnu engang beviset på, at kommunismen ikke holder en meter. Kommunismen underminerer i virkeligheden det gode i velfærdsstaten. Derfor må den ud af velfærdsstaten, hvis den skal overleve,« slutter Stauning med en appel som i gamle dage, mens han drikker det sidste i ølglasset og forlader lokalet, idet han nikker til tjeneren.