Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Instagram og Facebook – stedet hvor vi dyrker folk med spiseforstyrrelser

Foto:Scanpix/privatfoto Fold sammen
Læs mere

Som aldrig før er vi med til at øge antallet af mennesker, der lider af en spiseforstyrrelse. Det sker, når vi på sociale medier som Instagram og Facebook dagligt beundrer og komplimenterer mennesker, der med stor sandsynlighed lider af en spiseforstyrrelse. Vi følger, deler, liker og kommenterer opslag fra personer, som er sygeligt besat af sundhed.

Vi tiltrækkes i høj grad af kroppe, som vi synes ser sunde og veltrænede ud. Vi elsker at følge dem, der spiser ekstremt sundt, træner benhårdt og som udstråler selvkontrol. Men når vi deler, liker og kommenterer disse menneskers opslag i ét væk, er vi med til at glorificere denne livsstil.

Jeg har selv været sygeligt besat af at leve sundt. Mit sygdomsforløb toppede, da jeg i starten af 10. klasse vejede 37 kg, hvilket i sig selv viser, hvor langt ud man kan komme, når man oprindeligt bare havde et mål om at leve sundt.

Jeg vil påstå, at mange af disse mennesker, der har et behov for at iscenesætte sig selv på denne ekstremt sunde måde, i virkeligheden er sygeligt besat af sundhed. De er besat af at spise de rigtige ting (som objektivt set ikke nødvendigvis er sundt). De træner meget, fordi alt andet giver dem dårlig samvittighed. De lever efter strikse regler og ritualer, som skulle fremme deres sundhed, men som ofte har den modsatte effekt. Nogle trækker sig fra sociale arrangementer for at undgå tab af kontrol og for at undgå, at det konflikter med deres sunde image. De hæmmes af deres stræben efter det sunde liv i sådan en grad, at det ofte går ud over deres mentale og sociale sundhed.

Denne form for spiseforstyrrelse kaldes ortoreksi, en spiseforstyrrelse, som endnu ikke er anerkendt i Danmark, men som ifølge Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade kan medføre fejlernæring, infektioner, angst og depression. I nogle tilfælde kan ortoreksi ligefrem udvikle sig til anoreksi. Da ortoreksi endnu ikke er en anerkendt sygdom i Danmark, findes der desværre ingen tal på, hvor mange der er sygeligt besat af sundhed, men jeg er ikke i tvivl om, at tallet er stigende, særligt blandt unge, som i højere grad føler, at de skal leve op til det sunde og perfekte liv. Ortoreksi kan ofte være svær at opdage, fordi folk, der lider af denne type spiseforstyrrelse, ofte fornægter problemet. Som udgangspunkt kan man sige, at hvis jagten på sundhed bliver omdrejningspunktet i en persons liv, og hindrer vedkommende i at føre en normal hverdag, er der tale om en forstyrrelse.

Hver gang vi liker et opslag hos en, der lider af ortoreksi, er vi med til at fastholde vedkommende i, at den fanatiske livsstil er positiv og beundringsværdig. Konsekvensen er, at ortoreksien styrkes og udvikler sig endnu mere. Uden at skænke det en tanke er vi med til at fastholde eller udvikle spiseforstyrrelser hos mennesker, hvor jagten på sundhed og den perfekte krop er blevet altoverskyggende.