Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Ingen glædelig Eid herfra

Ramadanen repræsenterer det lovreligiøse aspekt af den muslimske tradition. Intet er for småt til at blive reguleret af islams forskrifter for at leve et ægte og rigtigt liv. Alt reguleres lige fra mad, klæder og hvordan man skal organisere sine familierelationer til hvordan man skal gebærde sig i det offentlige og politiske rum. Væk er friheden for det enkelte menneske.

Søren Hviid Pedersen: »Det er bekymrende, men ikke specielt overraskende, at vor liberale statsminister lykønsker muslimerne og deres lydighed mod Koranens forskrifter. Det er bekymrende fordi en naturlig forventning til danske politikere burde være, at de varetager og beskytter dansk folkelighed og dansk identitet.« FOTO: SCANPIX Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Muslimernes Ramadan er overstået, og ingen lades i tvivl om det! Vor egen danske statsminister ønsker glædelig Eid, og muslimerne fejrer afslutningen af fasten ved at invadere de offentlige rum med deres demonstrative fremvisning af deres fromhed og troskab mod deres lovreligion. Der er tre problemer med denne demonstration fra muslimernes side.

    For det første repræsenterer Ramadanen det lovreligiøse aspekt af den muslimske tradition. Intet er for småt til at blive reguleret af islams forskrifter for at leve et ægte og rigtigt liv. Alt reguleres lige fra mad, klæder og hvordan man skal organisere sine familierelationer til hvordan man skal gebærde sig i det offentlige og politiske rum. Væk er kristenmenneskets frihed, som Luther skrev om. Væk er friheden for det enkelte menneske. I stedet har vi lovens tyranni, åg og trældom over det enkelte menneske.

For det andet, og som er i direkte forlængelse heraf, udviskes skellet mellem det religiøse og det politiske. Når alt således reguleres, både det private og det offentlige, forsvinder skellet mellem det religiøse og det politiske. Hermed umuliggøres demokrati, fordi demokrati er et folkestyre og ikke teokrati, et styre der dikteres af en religiøs lovbog.

For det tredje er afslutningen af denne faste en eklatant opvisning af farisæisme. Muslimerne strømmer ud på gader og stræder og fejrer, at netop de overkom fasten og derfor er ægte sande troende. Ja, det var så det, Jesus kaldte ved rette navn, nemlig farisæisme!

Kan vi ikke bare lade dem være, lad dem dog demonstrere deres lovreligion i fuld offentlighed, lad dem dog dyrke deres religion, som styrer muslimens liv helt ned i detaljen? Herregud, det er da harmløst! Men nej, det er ikke harmløst. Hvad alt dette repræsenterer, er negationen, modsætningen til al dansk, til al dansk folkelighed. En folkelighed der er grundlaget for vor danske nation og for vort folkestyre.

Det er derfor bekymrende, men ikke specielt overraskende, at vor liberale statsminister lykønsker muslimerne og deres lydighed mod Koranens forskrifter. Det er bekymrende fordi en naturlig forventning til danske politikere burde være, at de varetager og beskytter dansk folkelighed og dansk identitet. Med andre ord, danske politikere burde vedkende deres forankring i en dansk folkelighed.

For det andet burde det ikke overraske, fordi Venstre som parti for længst har kappet båndene til folkeligheden og i stedet adopteret en gold ideologisk liberalisme, der mere hylder abstrakte principper, menneskerettigheder og individer end danskhed, nationen og folkelighed. Det er rigtigt trist at overvære. Men det ligger desværre i forlængelse af Venstres ideologiske kursskift, et kursskift der blev påbegyndt af Uffe Elleman Jensen og sidenhen tilendebragt af Anders Fogh Rasmussen.

Det er ikke fra Venstre, man skal forvente en forståelse af dansk folkelighed, hvilket blandt andet også afspejles i deres EU-begejstring.