Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Ingen er stærke nok på egen hånd

Anders Fogh Rasmussen og Søren Pind har slået sig sammen i kampen for et »ja« den 3. december.

Anders Fogh Rasmussen og Søren Pind i fælles udmelding op til folkeafstemningen den 3. december. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jose Sena Goulao, Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

3. december kan danskerne bevare det danske retsforbehold i EU og samtidig opnå en meget gunstig tilvalgsordning: Danmark kan selv bestemme, hvilke dele af det retlige samarbejde, vi vil deltage i, og hvilke dele vi fortsat vil stå uden for. Det betyder, at Danmark fortsat fører sin egen flygtninge- og udlændingepolitik. Den kan EU ikke blande sig i. Men samtidig kan Danmark fortsat deltage fuldt ud i politisamarbejdet, Europol. Det har vi en stærk interesse i.

Så i virkeligheden er det den bedste af alle verdener: Vi vælger selv, hvor vi er med, og hvor vi ikke er med.

Det er helt afgørende, at Danmark fortsat kan deltage fuldt ud i politisamarbejdet, Europol. Problemet er, at vi på grund af forbeholdet ikke længere kan være en del af Europol-samarbejdet. Det skyldes, at politisamarbejdet ændrer status juridisk. Det bliver overnationalt, og dermed sætter det danske retsforbehold en stopper for dansk deltagelse. Når dansk politi i dag bruger Europol til at løse sager om for eksempel narkosmugling, menneskesmugling og udenlandske indbrudsbander, er det pludselig et ganske akut problem, Danmark står med. Dansk politi søger efter oplysninger i Europols databaser ca. 200 gange om dagen. Det får en brat ende, hvis vi ikke længere er med fra næste år.

Alene i år har vi desværre set terroren ramme Europa ad flere omgange, og senest så vi, hvordan de tragiske begivenheder i Paris havde et internationalt islæt. Grænser krydses af terroristerne, det må bekæmpelsen så også gøre. På samme vis står vi med en række betydelige udfordringer i kølvandet på de mægtige strømme af flygtninge og migranter ind i Europa.

Efterforskningsmæssigt bliver myndighedernes information om hvem, hvad og hvor nødt til at vandre med, når grænserne passeres. Alle den slags problemer kan Danmark ikke løse alene. Det gælder for alle lande i Europa, både store og små. Ingen er stærke nok på egen hånd. Vi har i den grad brug for et forstærket politisamarbejde. Og Danmark skal være en del af det.

Nej-sigerne hævder, at vi ikke behøver tilvalgsordningen, men blot kan bede om at få en såkaldt parallelaftale. Det er ren teori. Vi har allerede fået nej til to af de seks, vi har bedt om, og selv i bedste fald vil vi ende uden for Europol i fire-fem år, mens en sådan aftale forhandles. Det er svært at se gevinsten, men let at få øje på usikkerheden.

Partierne bag EU-politikken har desuden forpligtet sig til at gennemføre en ny folkeafstemning, hvis der på et tidspunkt skulle være et folketingsflertal, der ønsker, at Danmark tager del i den fælles flygtninge- og udlændingepolitik. Det vil så kun kunne finde sted, efter at danskerne er blevet hørt. Det er et håndfast løfte til vælgerne, som ikke er til at komme udenom.

Det var ved den sidste traktatændring, at Danmark fik tilkæmpet sig den særlige danske tilvalgsordning. Samtidig fik vi vedtaget, at den kan sættes i kraft, når vi selv beslutter det. Nu er det så tid til at gøre det. Tid til at sige ja tak til den løsning, der gør, at vi selv kan vælge, hvad vi vil være med i på det retlige område fremover. Vi kan bevare flygtninge- og udlændingepolitikken på danske hænder, men forblive uændret fuldt og helt med i Europol.