Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Indebrændte soldater og selvbestaltede eksperter

Poul Dahl: I sin lange kronik beskæftiger den gode soldat og kaptajn af reserven sig desværre ikke med det, sagen drejer sig om, nemlig hvorvidt vores soldater uden at gribe ind var vidne til, at det irakiske politi og det irakiske militær begik overgreb mod deres egne borgere.

Poul Dahl, Tidligere chef for Jægerkorpset og FNs Vagtstyrke i Irak Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nej, årsagen til hans overskrift, at han som soldat føler sig så »indebrændt«, skal søges i hans store frustration over, at nogle såkaldt selvbestaltede eksperter deltager i debatten og her tillader sig at udtale sig kritisk om Forsvaret.

Som en af de ifølge Klaus Kroll selvbestaltede eksperter må jeg erkende, at det ikke er første gang, jeg får æren af denne titel, og det er bestemt heller ikke første gang, jeg oplever, at man i stedet for at gå efter bolden vælger at gå efter manden.

Hvis vi derfor skal holde os til sagen, og her skal jeg gerne indrømme, at jeg faktisk selv tror, jeg ved, hvad jeg taler om, når jeg påstår, at alle med blot en smule kendskab til forholdene i Irak ikke kunne eller kan være i tvivl om, at irakisk politi og irakisk militær begik og stadig begår overgreb mod deres egne borgere.

Jeg har også den opfattelse, at vores ansvarlige militære ledere og politikere, inden de træffer deres beslutninger, har sat sig ind i de forhold, hvorunder vores soldater skal løse deres opgaver. Og det er på den baggrund, jeg »påstår«, at de må have haft kendskab til de episoder, den aktuelle debat omhandler.

Forklaringen på, hvorfor man ikke fortalte det for otte år siden, og hvorfor man i den aktuelle debat ikke vil indrømme, at man vidste det, får vi måske svarene på, når forsvarschefen er færdig med at undersøge sagen.

Når det gælder spørgsmålet om, hvorfor man som soldat føler sig indebrændt, tror jeg ikke, den egentlige årsag skal findes i selvbestaltede eksperters deltagelse i debatten. Efter 40 års tjeneste i Forsvaret, heraf fire års tjeneste i Irak og flere års ophold i Mellemøsten, er det min »selvbestaltede ekspertvurdering«, at årsagen skal søges i det forhold, at vores soldater får opgaver, hvor man på forhånd ved, at det er umuligt at undgå at begå »fejl«. Og ikke nok med det, når det så som forudsigeligt går galt, giver man også vores soldater skylden.

Som jeg tidligere har beskrevet det, så forlanger man, at vores soldater skal føre krig på fredens vilkår. En helt umulig opgave.

Det fortjener de ikke.