Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Indbildte milliarder

Lilly B. Tang: Filosof Lars Östman blander i ’Indsparket’ 20/9, æbler og pærer. Sammenstillingen af udgifter til sociale ydelser og statens indbildte ’tab’ på sort arbejde er fortænkt. Påstanden er bl.a., at sort arbejde ’koster’ skatteyderne et antal milliarder.

Lilly B. Tang, Cand.jur. og billedkunstner Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Men det er jo ikke skatteyderne men staten, der påstår et tab af skatteindtægter. Da sort arbejde foregår borgerne imellem, ’koster’ det, generelt set, ikke skatteyderne noget, for pengene bliver nemlig derude mellem folk i stedet for at ryge i den grådige statskasse. De ’sorte penge’ forbliver i omløb i stedet for at staten får dem. Uden de ’sorte’ penge i omløb ville samfundet gå endnu mere i stå end nu.

Derimod koster netop sociale ydelser særdeles direkte skatteyderne enormt mange penge, som de ikke må få et hak i modydelse af. Så kostbart er det cirkus, at folk udfører masser af gør-det-selv-arbejde, fordi de ikke har råd til momsbetalte håndværkere eller andre hjælpere, der jo også skal svare maksimal skat af de penge, de kunne tjene hos os – hvis vi altså havde pengene.

En del sort arbejde udføres af folk, der også hæver en overførselsindkomst. Her er der ikke ’kun’ tale om sort arbejde, men også om socialt bedrageri, og dét er til gengæld noget, der gør skatteyderne til grin! Den slags ’sort arbejde’ bør adskilles totalt fra det ’sorte arbejde’, der består i, at folk hjælper hinanden om søndagen. Men det har politikerne svært ved at finde ud af. De vil hellere vade ind på folks private grund for at kontrollere og straffe skatteyderne! Hvis så meget sort arbejde virkelig skulle udføres ’hvidt’ ville en meget stor del af det ikke blive udført, fordi pengene ikke er til stede. Helt enkelt! Så staten går ikke glip noget, der nærmer sig de nævnte summer for det er luftpenge, der ikke findes hos verdens højest beskattede folk! Ingen kan derfor tillade sig at ærgre sig over indbildte tab af skatter for ’sort arbejde’ eller at moralisere over de flittige danske skatteyderes relativt beskedne skatteprotest i form af sort arbejde.

Danskerne lever allerede i et gør-det-selv-samfund, der pga. skatterne og de sociale ydelsers passivisering af raske mennesker, er hermetisk renset for service alle vegne: tomme togstationer uden hjælp, overvågning eller liv, med selvbetjeningsautomater til indviklede billetter. Selvslæb i supermarkeder, selvtankning på mennesketomme tankstationer, samlebyggesæt til møbler, gør-det-selv-byggemarkeder for amatørhåndværkere, og hjem, der er totalt renset for nogen form for hjælp i hus, have og til børn – selvbetjening og selvhentning alle vegne – altsammen pga. skatterne og passiviseringen af folk på overførselsindkomst. Logisk set: en idiotisk samfundsindretning. Fat det dog: Pengene til afgifter til staten for at konvertere alt sort arbejde til hvidt, findes ikke! Vi har dem ikke, når vi har betalt verdens højeste skatter!