Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Ideologisk fravær i Enhedslisten: »Der er ingen stemmer i at kræve socialismen indført i Danmark«

Ninna Hedeager (Ø) holder tale i forbindelse med kommunalvalget i november. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I en kronik i Berlingske 4. december giver Katrine Søndergaard udtryk for, at de politiske ideologier måske ikke er døde, men bare savnet. Hun tager udgangspunkt i, at efter kommunalvalget har Alternativet og Enhedslisten ved valg af borgmesterposter i København gået efter at forvalte i stedet for at forandre, idet man i stedet for at kæmpe for sociale forbedringer i kommunen kun har ambitioner som relaterer sig til bycykler og teatre. Hun mener, at Enhedslisten bør sætte tidligere tiders ideologiske kompas i front, som efter hendes opfattelse gik ud på at hjælpe samfundets svageste og kæmpe for demokrati.

Ud fra Katrine Søndergaards ideologiske vidensniveau er hendes frustration forståelig. Hun er tilsyneladende uvidende om, at Enhedslisten består af et rend af ortodokse venstreorienterede med forskellige dagsordener, men med det fælles erklærede mål at afskaffe det borgerlige demokrati, den private ejendomsret, flerpartisystemet m.v. Katrine Søndergaard forstår ikke, at venstrefløjen ikke er i stand til at omdefinere en ny socialistisk ideologi på ruinerne af socialismens sammenbrud med henblik på en omstyrtelse af det borgerlig-kapitalistiske samfund.

Venstrefløjen kan jo ikke over for vælgerne proklamere deres egentlige ideologiske mål om socialisme i stedet for det borgerlige samfund, for i så fald vil vælgerne flygte fra de socialistiske partier, som de gjorde i Østeuropa, da de efter Murens fald fik mulighed for at vælge friheden. Derfor er venstrefløjen tvunget til at nedtone de socialistiske drømme og i stedet for ideologi kræve flere udgifter på en række områder, f.eks. bycykler. Det giver nemlig stemmer, og der er ingen stemmer i at kræve socialismen indført i Danmark.

Christen Duus Andersen, Klampenborg