Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

I Hongkong og Taiwan kæmper de sidste frie kinesere

Demonstrationerne i Hongkong handler om at forhindre det autoritære Kina i at fjerne yderligere af Hongkongs frihedsrettigheder. Situationen følges spændt i Taiwan.

»I Taiwan følges og støttes Hongkongs demonstranter. Taiwanerne er klar over, at hvis det lykkes Beijing at knække Hongkongs frihedsrettigheder, så er Taiwan den næste på Beijings skydeskive.,« skriver Jonas Parello-Plesner. Fold sammen
Læs mere
Foto: BOBBY YIP

»Det var jer, som fortalte mig, at fredelige demonstrationer ikke fører til noget,« skrev en demonstrant sidste mandag med graffititegn inde i Hongkongs parlament henvendt til parlamentsmedlemmerne og Hongkongs leder, Carrie Lam, som har været langsom til at indgå i dialog med demonstranterne.

Demonstrationerne i Hongkong handler om at forhindre det autoritære Kina i at fjerne yderligere af Hongkongs frihedsrettigheder. Konkret er det en udleveringslov, som har fået op til to millioner borgere på gaderne i protest. Hvis loven vedtages, så muliggør det, at Hongkong-borgere kan overføres til Kina, hvor politiske fanger er normen, og en fri rettergang er undtagelsen. Hongkongs leder, Carrie Lam, har som reaktion på protesterne suspenderet arbejdet med den nye lov, men demonstranterne kræver, at loven skrinlægges fuldstændig og ikke blot lægges i skuffen til at trækkes op igen, når gaden er ryddet. Demonstranterne ser også loven, hvis den vedtages, som en mulighed for Beijing til derpå at udfordre og erodere resten af Hongkongs presse-, forsamlings- og civilsamfundsfrihedsrettigheder.

Da Hongkong blev tilbageført til kinesisk suverænitet i 1997, hed modellen »ét land – to systemer«. Kina lovede UK og omverdenen, at Hongkongs frihed ikke ville blive undermineret. Der blev også udarbejdet en plan for gradvis at rykke mod fuldt demokrati i Hongkongs parlament, hvor en stor del af medlemmerne er udvalgt – ikke folkevalgt. Det gjaldt også i forhold til åbent valg af Hongkongs leder, hvor Beijing for indeværende kan sætte fingeren på vægtskålen i udnævnelsen. Disse løfter om mere og fuldt demokrati i Hongkong brød Kina i 2014. Det var gnisten, der antændte Hongkongs folkelige protester, den såkaldte paraplybevægelse. Den purunge Joshua Wong blev ikonet for den bevægelse og efter et senere ophold i et Hongkong-fængsel – hvor han som en nutidig Gramsci skrev en fængselsbog #UnfreeSpeech – er han nu tilbage i centrum af de nuværende demonstrationer.

Jonas Parello-Plesner Fold sammen
Læs mere

I Taiwan følges og støttes Hongkongs demonstranter. Taiwanerne er klar over, at hvis det lykkes Beijing at knække Hongkongs frihedsrettigheder, er Taiwan den næste på Beijings skydeskive. Taiwans minister, Joseph Wu, var i København for nylig til Copenhagen Democracy Summit og understregede, at Taiwans demokrati også er under fare, og sagde, at »vi fastholder vores demokrati og demokratiske levevis. Faktisk arbejder vi på at gøre Taiwans demokrati til et fyrtårn for alle dem, som længes efter frihed, demokrati og beskyttelse af individets rettigheder«. Det gælder særligt for Hongkong, hvor der er et stærkt bånd med Taiwan, fordi de tilsammen er de sidste frie kinesere.

Det viser også hulheden bag »ét land – to systemer«, som i Beijings version også kunne være modellen for at integrere Taiwan med fastlands-Kina, men den gradvise erodering af Hongkongs frihedsrettigheder viser, at frihed og demokrati entydigt ses som det kinesiske kommunistpartis ideologiske fjender. Det var – desværre – også den lære, som kommunistpartiet drog af nedskydningen af deres egne studenter og borgere 3.-4. juni 1989. Forud herfor havde statuen »demokratiets gudinde«, opført af de studerende, fået et par korte uger på den Himmelske Freds Plads, men så rykkede partiets hær og tanksene ind. Dengang var Kommunistpartiet klar til at bruge alle midler til at blive ved magten. Det gælder også i 2019.

Det betyder også, at vi fælles i den demokratiske verden må gøre alt, hvad vi kan for at understøtte Hongkongs ulige kamp for at bevare sine frihedsrettigheder. »De, som gør fredelig revolution umulig, vil gøre voldelig revolution uundgåelig«, skrev præsident John F. Kennedy i 1962, hvilket Joshua Wong citerede den anden dag på det sociale medie, Twitter.

Ligeså må verdens demokratier slå et slag for, at Taiwan fastholder retten til at bevare og udbygge et demokratisk system. Taiwan er et dagligt levende bevis på, at frihed og demokrati ikke er uforeneligt med den kinesiske civilisation.