Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

I 2015 gælder det også mændenes ligestilling

Langt flere mænd end kvinder begår selvmord, sidder i fængsel, er hjemløse og begår vold. Det sker af flere årsager, men en af de helt grundlæggende er den maskulinitetskultur, vi opdrager drenge til, som skaber nogle negative og snævre rammer for mænd. En af konsekvenserne er, at vold bliver en acceptabel måde at få afløb for følelser og frustrationer på.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I det nye år er det 100 år siden, at danske kvinder fik stemmeret. Det skal fejres, selv om der stadig er meget at kæmpe for: der er endnu ikke ligeløn, toppen af erhvervslivet er fortsat domineret af mænd, og voldtægter ender sjældent med en dom, for bare at nævne nogle få af de ligestillingsproblemer, vi fortsat arbejder for at løse.

Men i år ønsker vi i Dansk Kvindesamfund også at sætte fokus på mændenes ligestilling. For det er dybt problematisk, at danske mænd topper flere af de alvorlige statistikker. Tre ud af fire selvmord begås af mænd, 95 procent af alle indsatte i fængslerne er mænd, og næsten otte ud af ti hjemløse er mænd. 90 procent af alle voldsepisoder begås af en mand, hvor det i 29.000 tilfælde går ud over en kvinde.

Man skønner desuden, at op mod 10.000 mænd er ramt af vold i parforholdet – og en vigtig detalje her, som ofte lades ude af debatten: I langt de fleste tilfælde er der tale om vold i homoseksuelle forhold. Homo- og biseksuelle mænd har således langt større risiko for at blive udsat for partnervold af deres partner end heteroseksuelle mænd. (ifølge rapporten »Vold i nære relationer«, Statens Institut for Folkesundhed, 2012).

Der er mange årsager til den dystre statistik, men en af forklaringerne er den underliggende samfundsstruktur, der dyrker en maskulinitetskultur, vi endnu ikke har gjort op med. Den stereotype kønsopfattelse af, hvad det vil sige at være en ’rigtig’ mand, er blandt andet med til at legitimere vold som middel til at håndtere en tilspidset situation. For en ’rigtig’ mand lader sig ikke slå ud af en nedtur – han slår igen.

Der er en forventning til mænd om, at de skal rette ryggen og klare skærene. Barren er sat urimelig højt. Det betyder, at når en mand møder modgang i livet som skilsmisse, arbejdsløshed eller sygdom, er han ikke lige så godt rustet til at håndtere den, som en kvinde. Det skal vi ændre på, så mænd bliver bedre til at søge hjælp og tage vare på sig selv, når livet er svært. Med en målrettet indsats kan vi ikke blot hjælpe mænd til at håndtere livskriser bedre, men også nedsætte mænds vold mod kvinder og andre mænd. Derfor er vi nødt til at se på, hvorfor mænd bliver voldelige.

Opfattelsen af maskulinitet ligger meget dybt i både kvinder og mænd. Vi opdrager mere eller mindre ubevidst drenge til at blive det stærke køn. En dreng, der falder, får typisk at vide, at han ikke må græde, at han skal få styr på det, takle situationen ’som en mand’. Han skal undertrykke sine følelser.

På den måde bruger vi ydmygelsen i opdragelsen. Det skaber et paradoks, som det er svært for mænd at navigere i.

Samtidig har vi høje forventninger til de små drenge. De skal ud at erobre verden, blive til noget, gå efter magten. Reelt oplever de fleste mænd ikke, at de har magt i dagligdagen. Så når en mand møder modgang, kan vold, for nogle mænd, være et behændigt redskab at ty til, da det skaber en følelse af magt og maskulinitet. Han bruger vold for at skjule eller bekæmpe sin afmagt. Det går ikke kun udover de mange tusinde kvinder, der hvert år udsættes for partnervold, det går også ud over andre mænd.

Magt-paradokset betyder samtidig, at de mænd, der bliver udsat for vold af en partner, oplever et voldsomt statustab. Et tab af maskulinitet. Det er derfor ekstremt skamfuldt og tabubelagt for en mand at erkende, at han er udsat for partnervold.

Derfor er vi nødt til at opdrage vores børn på en ny måde. Vi skal undgå at pådutte drengene en kønsstereotyp forestilling om, hvad der er en ’rigtig’ mand. Når smådrenge må vise lige så mange følelser som småpiger, oplever de ikke en mindreværdsfølelse, og de får ikke behov for at kæmpe mod disse følelser. De har dem bare – ligesom pigerne. Det vil skabe mænd, der bliver bedre til at håndtere de svære følelser i livet. Det vil minimere volden i vores samfund.

Vi bør derfor alle sammen stoppe op og se på, hvad det er i vores samfund, der gør, at flere mænd end kvinder havner på samfundets laveste hylde? Hvorfor er det oftest mænd, der begår selvmord, sidder i fængsel, bliver hjemløse, og ikke mindst – hvorfor er det oftest mænd, der er voldelige eller slår deres familiemedlemmer, kærester og ekspartnere ihjel? Vi har alle et ansvar for at finde en løsning på problemet, et fælles ansvar for at forandre den dystre statistik.

I Dansk Kvindesamfund tror vi på, at vi med fælles vilje kan gøre en forskel. Vi ønsker derfor, at 2015 bliver året, hvor vi ændrer den fastlåste maskulinitetskultur og skaber et bedre og mere ligestillet Danmark for alle.