Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Hvornår er Pia Kjærsgaard blevet ekspert i vegansk ernæring?

»Hvis der er noget, der er vanvittigt, så er det da, at Pia Kjærsgaard giver den som selvbestaltet ernæringsekspert ved at fremsætte en række helt forkerte påstande om animalske fødevarer i forhold til amning, protein, D-vitamin og kalcium.«

»Det er dybt bekymrende, at Folketingets formand spreder myter og vildleder om et så alvorligt emne som spædbørnsernæring – og i samme ombæring ikke nævner B12-vitamin, som veganske forældre absolut skal (!) tage tilskud af,« mener generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening. På billedet et stykke med vegetarlasagne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech

For den almene dansker kan en kost bestående udelukkende af planter forekomme meget fremmedartet. Det er fuldt forståeligt i et land, hvor animalske produkter i årtier har fyldt meget i madkulturen.

Det retfærdiggør dog på ingen måde de grove angreb og lodret forkerte påstande, som fremsættes af Pia Kjærsgaard i et blogindlæg på b.dk 3. april og en læser fra Kolding, Eva Larsen, i den trykte avis 7. april.

Pia Kjærsgaard beskylder Dansk Vegetarisk Forening og veganske forældre for »vanvid«, fordi vi ikke finder det ansvarligt, at de danske myndigheder i deres nuværende vejledning til spædbørn vender ryggen til de titusindvis af danskere, som lever overvejende eller udelukkende af planteføde (vegansk kost). Vi fastholder dog, at det at ønske konstruktiv rådgivning er et tegn på ansvarsbevidsthed og et udtryk for tiltro til myndighedernes saglighed.

Hvis der er noget, der er vanvittigt, så er det da, at Pia Kjærsgaard giver den som selvbestaltet ernæringsekspert ved at fremsætte en række helt forkerte påstande om animalske fødevarer i forhold til amning, protein, D-vitamin og kalcium. Det er dybt bekymrende, at Folketingets formand spreder myter og vildleder om et så alvorligt emne som spædbørnsernæring – og i samme ombæring ikke nævner B12-vitamin, som veganske forældre absolut skal (!) tage tilskud af.

Eva Larsen beskylder i sit læserbrev veganske forældre for »mishandling« og »eksperimenter«, samtidig med at hun formidler fake news ved at henvise til »en række tilfælde«, hvor det er endt med »en tvangsfjernelse af de stakkels fejlernærede børn«. Vi kender til én sådan sag – i Italien. Hvorfor resten af verdens millioner af veganske forældre skal stå til regning for den sag, er svært at forstå.

Den begrænsede spalteplads giver desværre ikke mulighed for en detaljeret gendrivelse af fejlene og myterne, så hvis man vil vide noget om vegansk ernæring for spædbørn, henviser vi til den pjece, som vi har udarbejdet sammen med en klinisk diætist med speciale i vegetarisk og vegansk ernæring. Pjecen følger myndighedernes retningslinjer for småbørnsernæring og er af ernæringsprofessionelle blevet rost for sit faglige niveau.