Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Hvornår har disse mennesker sidst været udenfor en dør?

Jeg er tilhænger af ytringsfrihed og modstander af censur. Med de sociale medier er der imidlertid blevet mulighed for, at alle og enhver kan skrive hvad som helst. Facebook har indført en mulighed for at anmelde hadefuld retorik. Det gjorde jeg. Svaret fra Facebook var yderst venligt – og komplet intetsigende.

Jan E. Jørgensen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Se, nu betragter jeg ikke mig selv som specielt sart, men dette her er da noget af det vildeste, jeg længe har læst:

»Luk da de grænser og så la´ os skyde de hunde en for en (…) Jeg tager gerne den første (...) De er og bliver som aber og dyr. De har overhovedet ikke menneskelig tanker og følelser.«

Ovenstående kommentar blev skrevet af en mand (som jeg ikke kender) på Facebook i en kommentartråd, der handlede om det tragiske mord på en fynsk motorvej. Mordet blev kædet sammen med »vores importerede venner« uden skygge af bevis. Det kan desværre ikke udelukkes, at den tunge betonsten er kastet af en person med udenlandske rødder – men derfra og så til at ville skyde alle – og selv tilbyde at gå forrest – der er dog ganske langt.

Det er præcis den form for hadefuld, højreorienteret retorik, som Søren Pind advarede mod i et interview i Politiken. Postfaktuelle påstande om, at vi er på randen af en borgerkrig, skaber frygt og risikerer at inspirere svage sjæle til at gå til »modangreb«, som vi har set det både i München og i Oslo.

På randen af en borgerkrig – i Danmark? Hvornår har disse mennesker sidst været udenfor en dør? Det er så meget ude af proportioner, at man kun kan ryste på hovedet, men der er dem, som tror på vrøvlet – og som spreder deres vilde konspirationsteorier. Det er ikke kun et dansk fænomen. I USA er der Trump-fans, som er fuldt overbevist om, at Bill og Hillary Clinton har myrdet op mod 100 mennesker, der stod i vejen for dem.

Jeg lagde også et link op til en artikel om Søren Pinds advarsel. Det kom der mange spændende kommentarer ud af. Topmålet – eller lavmålet om man vil – var denne her:

»I politikere har masser af blod på hænderne, og alligevel bliver I gudhjælpende ved med at lukke disse afskyelige væsner ind i vores lande. Ragnarok venter, takket være jer, uduelige mentalt forstyrede landsskadelige politiske idioter. Den eneste trøst midt i dette mareridt er, at også jer politikere får jeres straf, og hvor I fortjener det.«

Det blev skrevet af en kvinde, som jeg heller ikke kender, men jeg blev naturligvis nysgerrig og kiggede på hendes profil. Hun er medlem af en lukket gruppe på 169 medlemmer med navnet DanerVærn – en landsdækkende borgerværnsgruppe, der kæmper for retten til selvforsvar og retten til egen kultur. Gruppen skriver godt nok, at »hvis du ønsker at angribe »perkere«, eller udøve hærværk mod moskeer, så skal du finde en anden gruppe, eller starte din egen.« Jeg ved ikke hvorfor, men helt beroliget er jeg ikke.

Jeg er tilhænger af ytringsfrihed og modstander af censur. Med de sociale medier er der imidlertid blevet mulighed for, at alle og enhver kan skrive hvad som helst. De to hadefulde ytringer var jo aldrig sluppet gennem en debatredaktion, men på Facebook kan alt lade sig gøre. Det er et problem, som Facebook hævder at være opmærksom på. Hvis Facebook gør dig i dårligt humør, fordi du bliver mødt med had, vrede og racisme, så gider du jo ikke logge dig på. Derfor har Facebook indført en mulighed for at anmelde hadefuld retorik.

Det gjorde jeg – kun den første kommentar – selv om det naturligvis heller ikke ligefrem er venligt at kalde andre for afskyelige væsner og uduelige mentalt forstyrrede, landsskadelige idioter.

Svaret fra Facebook var yderst venligt og komplet intetsigende. »Tak, fordi du har taget dig tid til at anmelde noget, som du mener overtræder vores fællesskabsregler. Vi har gennemgået den kommentar, du har anmeldt for at vise hadefuld retorik, og vi har vurderet, at den ikke overtræder vores fælleskabsregler.«

Undskyld mig. Hvis det ikke er hadefuld retorik at kalde indvandrere for aber og dyr uden menneskelige tanker og følelser, hvad er så? Hvis det ikke er hadefuldt at »ville skyde de hunde – en for en« – og tilbyde selv at »tage den første« – hvad er så? Facebook fjerner ifølge eget udsagn hadefulde udtalelser, som angriber folk direkte på baggrund af bl.a. race, etnisk tilhørsforhold, national oprindelse og religiøst tilhørsforhold. Åbenbart ikke.

Men billeder af bare bryster er naturligvis også langt mere skadelige – eller hvad?