Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Hvornår er man dansker, Søren?

Du er etnisk dansk konvertit og tager til Syrien for at kæmpe for IS. Du er klart en idiot – men er du en dansk idiot?

Søren Espersen fra Dansk Folkeparti havde 3. oktober et indlæg om, hvad det vil sige at være dansker. Men hvornår er man så dansker?

Hvis du er af dansk oprindelse og konverterer til buddhisme – er du så dansk? Og hvad hvis du vælger islam? Er Naser Khader dansker? Skal man holde jul for at være dansker, nu hvor Martin Henriksen (DF) mener, at man skal deltage i højtider? Kan man som jøde så ikke være dansker, eller er man dermed lidt mindre dansker? Skal man holde jul hvert år? Hvis skilsmisseforældre kun holder jul hvert andet år, er de så mindre danske hvert andet år? Hvis du er Jehovas Vidne, og dine børn vælger en udenfor »gruppen«, og du derfor ekskluderer dine børn fra gruppen – så MÅ du være mindre dansk? Og hvis dine børn ikke må deltage i fødselsdage, for det må man ikke som medlem af Jehovas Vidner? Er du dansker, hvis du ikke stemmer til folketingsvalget? Hvis du er dansk jøde og gerne vil have, at din datter bliver gift med en jøde, er du så mindre dansk?

Der er VM i fodbold og Danmark møder Iran, men du håber, Frankrig vinder VM. Er du så ikke dansker? Når FCK møder Liverpool, holder du med Liverpool, som ikke har danskere på holdet! Puha, skal man aflevere passet? Prins Henrik har fransk oprindelse og taler bedre fransk end dansk og har aldrig følt sig helt hjemme, men er gift med Dronningen. Er han dansker?

Du er republikaner og mener, kongehuset er et levn fra fortiden? Må man mene det som dansker? Du går ind for en adskillelse af kirke og stat og vil derfor gerne have ændringer i grundloven. Er det ok som dansker? Er Radikale Venstre dansk? Betyder ens politiske standpunkt noget for, hvor dansk man er?

Du er etnisk dansk konvertit og tager til Syrien for at kæmpe for IS. Du er klart en idiot – men er du en dansk idiot? Du er formand for de danske nazister og arbejder for et helt andet Danmark – er du ikke dansker? Kan man være idiot OG dansker? Er terroristen fra München, som var besat af Hitler og havde forældre med iransk bag- grund, tysker – eller er han iraner? Du er af irakisk oprindelse, men har dansk indfødsret. Du bliver indkaldt til den danske hær, som er i krig i Irak, men nægter. Er du så dansker? Skal man så gå i krig for at finde ud af, hvem der er danskere? Du er af norsk afstamning, med norsk pas og norske forældre. Du beslutter dig for at begå det værste terrorangreb. Du hedder Breivik. Er du ikke norsk? Og hvis ikke, hvad er du så?

Er din mavefornemmelse for danskhed bedre end personer fra Venstre eller SF? Er man dansk, når man ønsker indrejseforbud for folk med en bestemt religion? Er det religionsfrihed, og er religionsfrihed dansk? Du har dansk pas og etnisk danske forældre, men mener, der er for mange jøder i Danmark, er du så mindre dansk? Og hvis du mener, der er for mange muslimer – er du så pludselig MERE dansk?

Måske var det nemmere bare at aftale, at man er dansker, hvis det står i passet?