Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Hvornår er man dansk?

Det glæder mig, at vi det seneste halvandet år har strammet asylpolitikken massivt, og at vi nu har et historisk lavt antal asylansøgere.

Debatten om, hvornår man er dansk, har braget løs på de seneste. Arkivfoto: Claus Fisker Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvornår er man dansk? Det er man i mine øjne, når man føler sig som del af Danmark, og når man har taget de danske værdier til sig. Derfor er det absurd, når min partifælle Anahita Malakians her i Berlingske hænger mig ud for at mene noget andet. Det danske samfund består i høj grad af tilflyttere, som har én fællesnævner; man tager Danmark til sig og bliver del af fællesskabet.

Vi er partifæller, men ikke landsmænd, Marcus Knuth?

Selv kommer jeg fra Lolland, hvor en del af befolkningen har polske forfædre. Blev de danske? Ja, selvfølgelig, for de flyttede til Danmark og valgte Danmark til. Min egen mors familie har svenske rødder. Var de danske? Ja, selvfølgelig, for de valgte Danmark til. Anahita Malakians har iranske rødder. Er hun dansk? Ja, selvfølgelig, for hun har valgt Danmark til.

Men betyder det, at alle, der bor i Danmark, er danske? Nej, på ingen måde. Og det er her, debatten bliver interessant. I Folketinget har vi nemlig for nylig vedtaget en tekst, hvor vi udtrykker bekymring over, at der er dele af landet, hvor danskere er i mindretal. Det var en tekst, som jeg var med til at formulere, og det er en tekst, som jeg står ved – uagtet at oppositionen og andre forsøger at fordreje ordlyden. Vi har nemlig givet statsborgerskab til alt, alt for mange mennesker, som godt nok bor i Danmark, men som ikke har valgt Danmark til. Personer, der med Koranens urokkelige værdier som pejlemærke vælger at stå uden for det danske fællesskab. Personer, der ikke tror på åndsfrihed, ligeværd og demokrati. Personer, der forsøger at ændre de danske værdier i stedet for at tilpasse sig.

Dermed ikke sagt, at man ikke kan være muslim og dansk – for det er jo grundlæggende det, debatten handler om. Det kræver blot, at man aktivt fravælger de dele af islam, som ikke er forenelige med de danske værdier. Jeg mener ikke, at man er ægte dansk, hvis man følger mellemøstlige værdisæt, hvor kvinder er mindre værd end mænd. Eller hvis man prædiker, at homoseksuelle og jøder skal slås ihjel. Eller hvis man tvinger sine døtre mod deres vilje til at gå tildækket i tørklæde bare fordi, Koranen foreskriver det. Således mener jeg heller ikke, at imamen fra Grimhøjmoskeen, Abu Bilal, er dansk, bare fordi han har dansk pas og dansk statsborgerskab. At han har dansk pas, mener jeg, er en fejl.

Derfor glæder det mig, at vores regering arbejder på at stramme reglerne for, hvem der kan få dansk statsborgerskab. Og det glæder mig, at vi det seneste halvandet år har strammet asylpolitikken massivt, og at vi nu har et historisk lavt antal asylansøgere. Men tror jeg, at vi kan skabe et perfekt system for hvem, der får dansk pas? Eller at vi skal lukke helt af ved grænsen? Nej, for vi må og skal være et åbent samfund, hvor der er plads til alle, der vitterligt gerne vil vælge Danmark til – uagtet hvor i verden, man kommer fra. Vi skal bare ikke være naive og tro, at det gælder alle, der søger mod Danmark, eller alle, som bor i Danmark.