Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Hvorfor vil Danmark ikke redde østersø-torsken?

»Der er desperat behov for en omgående, skærpet indsats for at undgå et kollaps af torskebestanden. Situationen er så alvorlig, at vi i Oceana nu opfordrer til en midlertidig lukning af torskefiskeriet i den vestlige Østersø i 2017.«

Foto: Morten Stricker Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis du havde magten og vidste, at en af naturens vigtige fornybare ressourcer var i stor fare og kun kunne reddes ved et midlertidigt ophør i udnyttelsen – hvad ville du så gøre?

Politikerne har magten til at redde østersøtorsken, men miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) løber fra sit ansvar. I stedet for at sikre job og fødevarer til nuværende og kommende generationer ved at fremme bæredygtigt fiskeri, tilgodeser han kortsigtede økonomiske interesser.

Danmark er det land, der lander flest torsk fra den overudnyttede bestand i den vestlige Østersø, men samtidig fastholdes modstanden mod de nødvendige nedsættelser af fiskekvoterne, som anbefales af forskere. Andre lande, som Sverige og Polen, støtter de videnskabelige anbefalinger.

Sidste år tillod Lunde Larsens forgænger, Eva Kjer Hansen, et overfiskeri i Danmark, som overskred de videnskabelige anbefalinger med 23 pct. Denne misforvaltning af torsk er ikke kun økonomisk uforsvarlig, men også grænsende til det ulovlige. EU-landene har en juridisk forpligtelse til at genopbygge fiskebestandene til over bæredygtighedsniveauet senest i 2020. De europæiske fiskeriministre fortsætter imidlertid en understøttelse af overfiskeri ved at tage beslutninger om fiskekvoter uden hensyntagen til videnskaben.

Selvom torsk har stor kommerciel betydning og er miljømæssigt afgørende for Østersøen, er torsken blevet overfisket i mange år. Bestanden i den vestlige Østersø er under den biologiske bæredygtighedsgrænse, der garanterer reproduktion, dødeligheden er høj, og populationen er faldende. Der er desperat behov for en omgående, skærpet indsats for at undgå et kollaps af bestanden. Situationen er så alvorlig, at vi i Oceana nu opfordrer til en midlertidig lukning af torskefiskeriet i den vestlige Østersø i 2017. Det er det eneste, der kan sikre bestandens genoprettelse og give afkast i fremtiden. Dette er ikke kun Oceanas ide, men et af de foreslåede nødindgreb i den nyligt godkendte forvaltningsplan for Østersøen. Fiskernes midlertidige tab kan begrænses gennem støtte fra eksisterende europæiske fonde såsom EMFF.

De danske ministre kan ikke foregive at ville redde fiskerisektoren, mens de fortsat tillader kvoter, der strider imod de videnskabelige anbefalinger. Man kan ikke fiske i et tomt hav. Det er set tidligere. Ved kollapset af torskefiskeriet i New Foundland, Canada, i de tidlige 1990ere, tog det over 25 år, før de første små tegn på en skrøbelig genopretning viste sig. Vi har ikke behov for at gamble på samme måde i Østersøen. I stedet skal vi følge det gode eksempel fra Nordsøen, hvor nordsøtorsken efter mange års overudnyttelse nu har kurs mod genopretning takket være en bedre forvaltningsindsats.

Østersøtorskens skæbne afgøres på Landbrugs- og Fiskerirådets møde i Luxembourg 10.-11. oktober.