Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Hvorfor skal staten betale folk for at kritisere USA?

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Man skulle tro, at vi i Danmark kun havde to statsansatte USA-eksperter: Niels Bjerre-Poulsen og Jørn Brøndal fra SDU. Igen og igen må de pendle ind i »Deadline« eller Jersilds Trump-show, hver gang en medarbejder udskiftes i Det Hvide Hus, eller Trump siger noget grimt om venstrefløjen.

I 2004 blev jeg angrebet af Jørn Brøndal. Jeg havde i Jyllands-Posten skrevet om hadet til Bush. Dengang sagde USA-eksperterne det samme om Bush, som de i dag siger om Trump. Jeg skrev om, hvor lidt man i Danmark studerede USA. Det foregik mest som en mindre del af engelskstudiet. Jeg opfordrede til, at man satsede mere på studiet af USA. Jeg skrev også, at amerikanske studier var præget af anti-amerikanisme og henviste til Lynns »Why the Left Hates America« (2004). Som min American Studies-lærer sagde: At undervise i amerikansk er som at undervise i tysk i 1930erne. Ikke meget har ændret sig siden 2004.

Jørn Brøndal blev dengang meget vred og skrev en pamflet imod mig. Han angreb dog også regeringen. »The Study of American History in Denmark« (2005) hed pamfletten. En solstrålehistorie på 38 sider om, hvor fantastisk det gik med studiet af »amerikansk historie«, selvom det slet ikke var mit emne.

Han lavede lister over hvert lille undervisningsforløb, der var, men måtte dog skrive 0 ved Aalborg og Roskilde. Han nævnte utallige personer, artikler og bøger. Enhver akademiker, som blot havde nævnt USA, var medtaget på nær dem, der var konservative. Hvad jeg havde skrevet, var bortretoucheret. Den internationalt anerkendte danske ekspert i Sydstaterne, Jan Gretlund, blev ikke nævnt.

Brøndal indrømmede endog, at antiamerikanisme havde forhindret studiet af USA. Og så den borgerlige regering, naturligvis.

Man skulle næsten ikke tro, at amerikanske studier kunne vokse mere i forhold til Brøndals 2005-succeshistorie. Er der blevet meget mere? Det er jo stadigvæk kun Brøndal og Bjerre, man hører. Hvor er de hundrede forskere mon blevet af?

Amerikanske studier er forsvundet fra CBS. Det findes på SDU. Og sådan reklamerer de: »USA er mere end Coca-Cola og Trump.« Det lyder godt nok seriøst. Man leder forgæves på Aarhus Universitet. Der er en afdeling for engelsk, som beskæftiger sig med noget, der hedder »engelsktalende regioner« herunder USA. I København har de en professor, der helst udtaler sig på engelsk, samt en ekstern lektor uden formel uddannelse i amerikansk. Men det går fremad, vil Brøndal nok gentage.

Jeg vil fastholde, at man stort set ikke bedriver American Studies i Danmark. For »amerikanske studier« er ikke American Studies. American Studies blev skabt i 1940erne og er en helt unik disciplin. Den er designet til at studere amerikanske myter, symboler og trosretninger. Den er litterær og historisk, og den forudsætter faktisk kærlighed til emnet. Det er ok at kritisere USA, men American Studies er det ikke. Og hvorfor i al verden skal staten betale folk for at »kritisere« USA?