Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Hvorfor sagde Berlingske ikke bare det?

Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Berlingske beskylder mig i går aftes i en besynderlig leder for, at jeg som overborgmester i København ikke handler for at komme problemerne med fattige østeuropæiske gadesovere til livs. Desværre har Berlingskes lederskribent ikke gjort sin research. I så fald ville det stå klart, at jeg og Københavns Kommunes ansatte længe har taget alle midler i brug for at gøre alt, hvad vi har mulighed for at afhjælpe problemerne:

For det første driver Københavns kommune et transitprogram, som hjælper migranter hjem, helt frem til at købe en billet og sætte dem på bussen. Ca. 10-15 migranter får hjælp til at komme hjem om måneden, men vi vil gerne have mange flere af sted. For Østeuropas fattigdomsproblemer skal ikke løses i Københavns gader. En opgave, jeg og socialborgmesteren nu har bedt regeringen om at være med til at løfte, da den ret beset ikke er en kommunal opgave.

Vi samarbejder desuden med politiet om at rydde lejrene. Det er for eksempel ofte Københavns kommunes medarbejdere, der rykker ud og fjerner efterladenskaberne fra lejrene. Vi har også sat skilte op på fx Rådhuspladsen, fordi der er en forudsætning for, at vi kan forbyde overnatning her.  Vi samarbejder med forretningsdrivende og restauratører og prøver sammen med politiet at løse deres konkrete problemer. Og så gennemfører vi fx en omfattende kampagne sammen med næringsdrivende, DSB og politi for at dæmme op for lommetyverier.

Endelig har jeg flere gange forsøgt at råbe regeringen op: Jeg har foreslået at tage kontanterne ud af pantsystemet for at tage forretningen fra dem, som rejser herop for at omsætte pant til kontanter – en historie, som i øvrigt også blev bragt i Berlingske - men som regeringen hældte af brættet uden at præsentere alternativer. Jeg har presset på for at få den lovgivning, som nu endelig er kommet og som gør det muligt for politiet at opløse utryghedsskabende lejre på offentlig grund. Det er et stort fremskridt. Men det løser ikke løser det grundlæggende problem, at de her mennesker oftest gerne må være her som følge af EU’s fri bevægelighed.

Det er derfor socialborgmesteren og jeg netop har opfordret regeringen til at sikre, at vi håndhæver reglerne for ophold til det yderste og bedt regeringen arbejde i EU for, at arbejdskraftens fri bevægelighed fortolkes, så den rejsende skal kunne dokumentere, at han har et tag over hovedet, der hvor han kommer frem.

Så det er helt i skoven at påstå, at jeg eller Københavns Kommune intet gør.

Hvad angår Berlingskes eget afsæt for kritikken – at højesteret har afgjort, at nogle rumænske statsborgere ikke kan udleveres til Rumænien på grund af usle fængselsforhold i landet - så overser Berlingske, at mange af de udenlandske gadesovere ernærer sig ved at samle flasker. Og det ryger man som bekendt ikke i fængsel for. Ej heller for gentagne mindre tyverier eller for gentagne gange at overnatte ulovligt, hvilket normalt vil føre til en administrativ udvisning. Så der er intet der hindrer regeringen i at håndhæve reglerne til det yderste - og få dem strammet i EU.

Berlingskes leder når faktisk til sidst frem til, at EU’s ’tiggerproblem’, som de kalder det, må løses af regeringen og dens embedsmænd. Så Berlingske og jeg er åbenbart enige om, at regeringen må på banen. Det kunne de bare have sagt fra start.

Frank Jensen er overborgmester i Københavns Kommune.