Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Hvorfor er ligestilling et skældsord?

Vi burde omfavne ligestilling som en kerneværdi i et demokratisk samfund, præcis ligesom vi gør med ytringsfrihed. Vi burde diskutere ligestilling og kæmpe for den, meget mere end vi gør i dag og ikke kun når vi ser forfærdelige overgreb, som dem i Køln.

Yildiz Akdogan: »Ligestilling og feminisme er i manges ører blevet skældsord, der mest rimer på mandehader og betonfeminist. Og kommer den fra en som mig, får jeg ofte at vide, at jeg lige skal reformere islams kvindeundertrykkelse først.«
Læs mere
Fold sammen

De sidste ti år har vi i Danmark haft en intens diskussion om ytringsfrihed. Siden karikaturkrisen har vi set genoptryk af tegningerne, debatindlæg, bogudgivelser og ført den ene diskussion efter den anden om ytringsfrihed. Høj som lav har deltaget i debatten, og retten til at udtrykke sig frit er blevet en helt central del af den altid tilstedeværende værdidebat.

Jeg var selv en af dem, der kastede mig ind i forsvaret for ytringsfriheden for ti år siden som talsperson for demokratiske muslimer, hvor vi desperat prøvede at skabe en nuanceret debat mellem yderpolerne i konflikten. Ytringsfriheden er og bliver en kerneværdi for mig.

Ligestilling er en anden vigtig kerneværdi, som jeg i den grad savner en større seriøsitet og ejerskab omkring. For mig er den lige så afgørende for et velfungerende demokrati som ytringsfrihed. Det blev jeg mindet om, da jeg for nylig først læste blogger Mikael Jalvings indlæg om Helle Thorning og efterfølgende så et interview med den canadiske premierminister, Justin Trudeau, ved World Economic Forums møde i sidste uge. Mens Jalving på en perfid og nedladende måde brugte en statsministers køn til at hagle hendes person ned, sender han også en bekymrende signalværdi til unge mænd – nemlig, at det er helt ok at kalde en kvinde for »finken«, »pigen« og »dukkebarnet«.

Et helt andet signal sendte Trudeau, der er far til tre børn, bl.a. en dreng på otte år. Han fortalte, hvordan hans kone havde sagt: Det er godt, at du er engageret i at opdrage din datter og gøre hende stærk. Men du bliver nødt til at bruge mindst lige så meget energi på at tale med din søn om, hvordan han behandler kvinder, så han kan vokse op og blive en feminist som sin far.

Og hun har en pointe. Vi behøver nødvendigvis ikke alle sige, at vi er feminister, men vi skal lære de unge drenge og mænd, hvordan vi behandler de unge piger og kvinder, og dermed også, hvordan vi taler til dem. Dette gælder, hvad enten det er i klasseværelset, på arbejdspladsen, til en fest, derhjemme eller for den sags skyld i den offentlige debat. Vi skal alle kæmpe for mere ligestilling, ligesom vi kæmper for ytringsfrihed, og det skal ses i både ord og handling.

Vi burde omfavne ligestilling som en kerneværdi i et demokratisk samfund, præcis ligesom vi gør med ytringsfrihed. Vi burde diskutere ligestilling og kæmpe for den, meget mere end vi gør i dag og ikke kun når vi ser forfærdelige overgreb, som dem i Køln. Ligestilling burde være et adelsmærke, som vores samfund skulle kendes på, ligesom ytringsfrihed er det. Men sådan er det desværre ikke. I stedet er ligestilling og feminisme i manges ører blevet skældsord, der mest rimer på mandehader og betonfeminist. Og kommer den fra en som mig, får jeg ofte at vide, at jeg lige skal reformere islams kvindeundertrykkelse først. Som om det ene udelukker det andet.

Vi skal have gjort op med denne uheldige diskurs – ikke mindst af hensyn til næste generation. For ligestillingen er altså en ligeså vigtig værdi i demokratiet, som ytringsfriheden er.