Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Hvorfor er det et tabu at være 12-tals pige?

Er vi ikke blevet rummelige nok til, at piger gerne må være gode i skolen, uden at vi skal nedgøre dem og være jaloux på deres intelligens?

Terese Weng Kristiansen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da min mor forleden dag kom hjem fra cafétur med pigerne, fortalte hun, hvordan hun med stolthed havde pralet med min gode 9. klasses karakterer.

En ting, som dog havde overrasket hende, var, da en af hendes veninder var kommet med den bekymrende kommentar: »Åh nej! Nu skal hun ikke blive sådan en 12-tals pige, vel?«

Jeg oplever gang på gang, hvordan medierne elsker at skrive om elever med de høje karakterer. De elsker at vise dem frem på dagen, hvor elevernes sidste eksamen ligger.

Du er sikkert stødt på fortællinger som: Den nydelige atlet fra en tryg provinsby træder ud af døren. Håret er sat pænt, og charmen nærmest skinner ud af det perfekte Colgate-smil. Han ved, at han får 12. Beskrivelsen af den typiske superstudent kan variere. Én ting er dog sikkert, det er beskrevet i hankøn.

Men helt ærlig? Hvorfor bliver drengene med de gode karakterer kaldt superstudenter, mens pigerne bliver omtalt ud fra deres køn – nemlig med beskrivelsen 12-tals piger. Drengene er super, mens vi stadig mest af alt er piger.

En ny undersøgelse viser, at mange er bange for de såkaldte 12-tals piger, fordi de er en trussel. De er dygtige, og de har det godt med sig selv. Men hvorfor kan jeg ikke have ambitioner som ung pige, når man samtidig hører om drenge, der nærmest bliver hyldet, når de fortæller om deres direktørdrøm?

Er vi ikke blevet rummelige nok til, at piger gerne må være gode i skolen, uden at vi skal nedgøre dem og være jaloux på deres intelligens?

Når begrebet »12-tals pige« ikke bliver forstået positivt, skal det ikke bruges. Det ville være et kæmpe fremskridt for hele landet, hvis vi kunne vise, at vi her i Danmark ikke er bange for at sige »Godt gået!« eller: »Godt, du har høje ambitioner« til piger. Vi kan ikke leve i et samfund, hvor man går og ser ned på dygtige mennesker eller prøver at gøre dem usikre ved at bruge deres køn.

Jeg siger ikke, at piger er bedre end drenge, eller at piger burde have flere rettigheder end drenge. Men at en pige bliver set ned på som følge af sine karakterer er bare endnu et tegn på, at der stadig er en kønsulighed i vores samfund.

Det burde ikke kunne ske, at ens familie bliver bange for, at man ender som en 12-tals pige, fordi man er ambitiøs omkring skolen.

Og til dem, der så fint har rakket ned på 12-tals piger, vil jeg sige: Den generation, du provokerer, skal lede dette land en dag. Tænk, før du skriver!