Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Hvordan vil du løse flygtninge­problemet for Palæstina, Naser Khader?

Foto: Sarah Christine Nørgaard. Fold sammen
Læs mere

Da USAs præsident, Donald Trump, i december meddelte, at USA vil flytte sin ambassade i Israel til Jerusalem og fulgte op med en udmelding om, at hele Jerusalem nu er under israelsk suverænitet og dermed ikke længere del af en forhandling om fred mellem palæstinenserne og Israel, blev beslutningen mødt med forbløffelse og vrede internationalt og med begejstring i Israel.

De palæstinensiske ledere synes ikke, at en amerikansk diktering af en løsning på konflikten, der følger Israels ønsker, er en rimelig og retfærdig måde at forhandle på. Det har de meddelt Trumps regering, der har reageret ved at straffe palæstinenserne ved at stoppe bidrag til UNRWA, som er det FN-program, der driver skoler og sundheds­klinikker samt bistår med fødevarehjælp etc. i de palæstinensiske flygtningelejre.

Naser Khader argumenterer for, at det er vejen frem mod fred. Et flertal i det danske folketing mener ligeledes ifølge artikel i Berlingske 27. januar, at de palæstinensiske flygtningelejre og UNRWA skal nedlægges.

Flygtningelejrene og UNRWA fastholder ifølge Khader palæstinenserne som flygtninge, og det sker, blot fordi palæstinenserne vil tilbage til det land, som 711.000 palæstinensere blev fordrevet fra i 1948.

Men det problem er jo næsten løst, argumenterer Khader for: der er jo kun 20.000 tilbage af disse 711.000, der faktisk flygtede i 1948. Resten er døde. Venter vi yderligere en ti år eller sådan, er de sidste 20.000 sikkert også døde. Og så er der ifølge Khaders logik ikke flere palæstinensiske flygtninge tilbage – og dermed ikke længere et palæstinensisk flygtningeproblem.

Khader anerkender nemlig ikke børn af de 711.000 som palæstinensiske flygtninge. Khader skriver, at palæstinenserne bare kan flytte ud af flygtningelejrene og tage til Østjerusalem og Vestbredden, men Israel vil ikke og har ikke tilladt de millioner af palæstinesere, der bor i flygtningelejrene, at flytte til Østjerusalem og resterne af Vestbredden.

Hvorfor skriver Khader, at det kan de bare gøre?

Blokade stadig ikke ophævet

I dag bor der ca. 1,9 millioner palæstinere i Gaza.­ 1,3 millioner er registreret som palæstinensiske flygtninge. De har ikke statsborgerskab, de kan ikke rejse nogen steder hen, og Gaza har i ti år været underlagt en blokade, der gør det umuligt for indbyggerne at have et erhvervsliv og forsyne sig selv. De er henvist til den hjælp, de kan få af UNRWA. For at få vand, elektricitet, steder at bo, adgang til primær sundhedstjeneste og til, at børnene kan komme i skole.

Det lille område har derudover været udsat for krig. Senest i 2014. Her blev flere end 2.200 dræbt, 270.000 fordrevet fra deres hjem, 138 skoler, 26 sundhedsklikker og mere end 900 boliger destrueret af bomber. 90.000 hjem blev beskadiget og vand- og elforsyning bombet. I den aftale om våbenhvile, der blev indgået, skulle blokaden af Gaza ophæves. Det er den stadig ikke.

Mennesker, der er ingenting

Hvordan vil Khader og et flertal i Folketinget løse problemet for disse mange mennesker, der ikke har flygtningestatus under FN, som ikke har statsborgerskab, og som ifølge Khader nu heller ikke er »palæstinensiske flygtninge«?

I Libanon er der registreret flere end 450.000 palæstinensiske flygtninge, og det skønnes, at omkring 250.000 faktisk lever i de palæstinensiske flygtningelejre. Forholdene er mildest talt kummerlige, og de er blevet forværret, fordi syriske flygtninge også har fundet beskyttelse i lejrene.

Hvad vil Khader stille op med disse mennesker? Kan de flytte til Østjerusalem og Vestbredden? Nej, det tillader Israel ikke. Kan de flytte ud af lejrene? Nej, det tillader Libanon ikke. Palæstinensere må ikke have fast ejendom i Libanon. De er udelukket fra at arbejde i mere end 20 forskellige erhverv, herunder at drive liberal virksomhed. De har ingen rettigheder, og de har ikke adgang til libanesiske sundhedstilbud. Langt de fleste er helt afhængige af bistand fra UNRWA. Hvad skal der ske her, når UNRWA og flygtningelejrene nedlægges?

I Israel er der mange, der ryster på hovedet over forslaget om at nedlægge UNRWA – for så er det jo Israel, der skal tage over. Det er dyrt, og det er politisk farligt. Israelske generaler frygter, at det vil svække Israels sikkerhed. Hvad er løsningen, Naser Khader?

Går Danmark forrest?

Naser Khader og et flertal i Folketinget har fuldstændig ret i, at situationen for millioner af palæstinensere i Gaza, på Vestbredden, i Libanon, Jordan og andre steder er helt og aldeles uholdbar. Det er derfor velkomment, dersom Khader og folketingsflertallet nu vil sætte sig i spidsen for at løse dette problem. Nedlæggelse af af UNRWA forudsætter en klar løsning på de store problemer, som millioner af palæstinensere lever med. Er det mon det, Danmark nu vil sætte sig spidsen for?

Lars Erslev Andersen er gæsteforsker ved Utrikespolitiska Institutet, Stockholm.