Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Hvordan medierne gjorde en isdronning til underdog

Når europæiske medier først begynder at helgenkåre Margrethe Vestager som selveste inkarnationen af den lille mands kamp mod den store, ja, så forvandles en isdronning til en underdog.

Ulla Tofte Fold sammen
Læs mere

Margrethe Vestager blev for et par dage siden kåret til Årets Dansker af Berlingskes læsere. Med mere end 50.000 stemmer vandt hun for sin kamp mod multinationale firmaers skatteunddragelse i EU. Det kom som en overraskelse for mange, at hun overhovedet var nomineret – og for flere at hun vandt. Vi skal ikke længere end et par år tilbage, før det var fuldstændig utænkeligt at se hende som vinder af noget som helst – i hvert fald i Danmark.

Som økonomi- og indenrigsminister var hun kendt som S-R-SF regeringens absolutte strammer og vel nok hovedårsagen til, at SF endte med at forlade regeringen. I medierne blev hun fremstillet som en magtfuld kyniker, der skyede få midler for at få sine reformer gennemført og som intet havde tilovers for piv og klynk fra de mennesker, der stod til at miste dagpenge i forbindelse med reformen. »Isdronningen« blev hurtigt et prædikat på Vestager – inkarnationen af en den københavnersmarte, caffe latte-drikkende elite med nul forståelse for, hvad der rørte sig vest for Valby Bakke.

Vestagers kamp mod de store, skatteunddragende firmaer er i sig selv bemærkelsesværdig. Men mere bemærkelsesværdigt er det, hvordan det på kort tid er lykkedes danske og internationale medier at bygge en David-og-Goliat-myte op omkring hende, så hun i dag er blevet synonym med den lille mands indædte kamp mod de store. Den jævne arbejder mod de kapitalistiske udbyttere. Den slags giver credibilty langt ud over EU-kontorerne i Bruxelles – og det er påfaldende, at især medierne i det EU-skeptiske Storbritannien gentagne gange har brugt den gammeltestamentlige analogi, hvor hyrdedrengen David kæmper mod filisteren Goliat.

For det er måske lige nøjagtig her, vi finder nøglen til en mere folkelig anerkendelse af EU. Så længe EU-Kommissionens og EU-Parlamentets medlemmer fremstilles som magtgale og halvkorrupte antidemokrater, der blander sig i medlemslandenes gøren og laden, er det stort set umuligt at skabe sympati for dem – og for deres sag. Men lykkedes det derimod at skabe et billede af EU som den svage part, kan man godt regne med, at folkestemningen vil skifte.

Fra isdronning til underdog

Mediernes fremstilling af magtens ansigt er altafgørende for, om vi kan lide den ej. Dybest set gør Vestager jo ikke andet, end hvad hun får sin løn for – nemlig at sikre fri konkurrence. Og hidtil er EU-kommissærer aldrig blevet beskrevet som specielt små og svage – vel tværtimod.

Men når europæiske medier fra Independent til Information først begynder at helgenkåre Margrethe Vestager som selveste inkarnationen af den lille mands kamp mod den store, ja, så forvandles en isdronning til en underdog. Og sådan én er man mere tryg ved. Eksemplet Vestager viser således, at hvis vi begynder at fokusere på EUs betydning i en global verden, fremfor på de indre anliggender, vil vi bedre kunne forstå og anerkende organisationens berettigelse.