Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Hvor blev værdierne af?

Ulla Tofte: Vækst, velfærd og ventelister. Valgkampen havde godt fat i nogle af samfundets store, aktuelle udfordringer. Men betyder regeringsskiftet et farvel til værdipolitikken? Ja og heldigvis, mener mange. Selv er jeg nu mest tilbøjelig til at håbe på et stærkt comeback til værdierne.

Ulla Tofte, historiker, direktør Golden Days Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

P.t. synes de måske totalt forsvundet fra den politiske debat, når man ser bort fra et par spagfærdige pip fra Enhedslisten og Liberal Alliance. De to partier er efterhånden de eneste sande ideologer tilbage i Folketinget.

Sagen er, at Anders Foghs hostile take-over på kultur- og værdidebatten for snart ti år siden, omgående bragte oppositionen til tavshed, og der har været stille lige siden. Alene ordet »værdier« har fået en kedelig fims af flæskesteg, fremmedfjendskhed og DF over sig.

Bedre bliver det ikke, når hidsige/indebrændte/forbitrede debattører uimodsagt får lov at forsvare egne værdier med konstante angreb på andre(s). De voldsomme udfald havde egentlig til formål at skabe debat, men paradoksalt nok betyder tonen og arrigskaben, at virkningen bliver det modsatte.

Lad os håbe, at den begavede værdidebat - hvor modpartens synspunkter respekteres og ikke nedgøres - stadig har en fremtid. Og man behøver ikke at frygte, at der skal tærskes langhalm på hverken »danskhed« eller ytringsfrihed. Der er masser af andre aktuelle emner at tage fat på.

Tre bud herfra kunne være:

1) Folkelighed. Danmark er ved at slå revner, og vi har brug for at bygge bro mellem parnasset og udkanten. Hvordan genfinder vi folkeligheden og skaber balance mellem elite og ildsjæl?

2) Uddannelse. Blot middel til vækst? Eller er det også en mere grundlæggende værdi i samfundet, at befolkningen er innovativ, taler flere fremmedsprog og har en bred viden om egen og andres kultur?

3) Tro. Osama bin Laden er død og vi får snart en ny stormoske i København. Troen stortrives mange andre steder end inden for folkekirkens faste rammer. Var det ikke på tide at gøre op med statsreligionen og diskutere religionslighed?

En bobler kunne være global solidaritet. For de færreste er villige til at betale for varer, der er produceret på de vilkår, som vi synes, der skal gælde for os selv. Solidaritet gælder åbenbart kun indenfor landets grænser og omfatter ikke de arbejdere, der producerer vores Ikea-møbler og designertøj.

Fortsæt selv listen. For der er brug for, at vi alle bliver lidt bedre til at forklare og forsvare vores individuelle og kollektive værdier - det er nemlig dem, der kommer til at definere, hvilket land Danmark fremover skal være.