Hvis vi trækker vores tropper ud af Irak nu, gentager vi tidligere tiders fejl

En fuldstændig tilbagetrækning vil være en alt for forhastet beslutning, og vi bør slå koldt vand i blodet.

 

I filmen »Charlie Wilsons War«, der handler om en amerikansk politikers kamp for at hjælpe de afghanske mujahidiner mod Sovjet, siger hovedpersonen til sidst i filmen: »These things happened. They were glorious and they changed the world. and then we fucked up the end game.«

Charlie Wilson henviser til amerikanernes våbenstøtte til mujahidinerne, der fik vendt krigen til deres fordel. Problemet var bare, at da Sovjet trak sig fra Afghanistan, forsvandt amerikanernes interesse også. Man glemte genopbygningen af skoler og øvrig infrastruktur. Konsekvensen så vi efterfølgende i form af borgerkrig, talibanregimet og vores mindre vellykkede tilstedeværelse.

Regeringen har besluttet midlertidigt at trække nogle af de danske soldater ud af Irak, mens Enhedslisten, Alternativet og til dels også SF vil trække danske soldater helt ud af Irak. Sidstnævnte forslag ville være at ødelægge alt i slutspillet om Irak. En fuldstændig tilbagetrækning vil være en alt for forhastet beslutning, og vi bør slå koldt vand i blodet. Jeg har flere gange kritiseret vores forfejlede krige i Irak og Afghanistan og bedt om borgerlig selvransagelse – men at flygte ud ad bagdøren, nu hvor det brænder på, vil ikke være at lære af vores fejl, tværtimod.

Caspar J. Stefani Fold sammen
Læs mere
Foto: Caspar J. Stefani SH.

En af årsagerne til holdningen om tilbagetrækning er, at det irakiske parlament har vedtaget en (ikke-bindende) resolution om, at vi skal forlade Irak. Dette kan dog anses som værende et indenrigspolitisk træk for at vise irakerne, at parlamentet ikke accepterer amerikanernes angreb. Flere gange gennem Danmarks tid i Afghanistan, krævede den daværende præsident Hamid Karzai, at vi pakkede vores nordfrugter og smuttede, uden at han reelt mente det.

Såfremt de fortsætter med at insistere på at smide os ud, er det en anden sag, men der er ingen grund til forhastede beslutninger – med mindre man mener, at Islamisk Stat fortjener endnu en chance.

»At en soldat ikke udsendes, svarer til at uddanne en kirurg, som man efterfølgende ikke lader operere.«


Eva Flyvholm fra Enhedslisten begrundede blandt andet sit ønske om tilbagetrækning med, at irakiske soldater så stort på menneskerettighederne. Det er der helt sikkert noget om, men vil de blive bedre, såfremt de vestlige soldater forlod landet? Hvem skal så understrege behovet for at overholde krigens love og behandle civile ordentligt over for irakerne? Forandringen kommer ikke over natten, og den kommer heller ikke af sig selv.

Og lige til sidst. Kan man ikke stoppe med at begrunde en evt. tilbagetrækning med, at det skulle være for soldaternes skyld. Vi har selv valgt den biks, vi nu engang er en del af. Udsendelserne og det at arbejde i farlige miljøer er jo noget af det, der tænder os. At en soldat ikke udsendes, svarer til at uddanne en kirurg, som man efterfølgende ikke lader operere.

Skal danske soldater trækkes helt hjem skal det ikke være for vores skyld – det skal være, fordi en mission ikke længere tjener fædrelandets interesser – ikke fordi det er for farligt. Noget er altså værd at kæmpe for, blandt andet kampen mod Islamisk Stat. Den er værd at risikere sit liv for.