Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Hvilke kristne værdier?

»Ingen af Mai Mercados værdier er specifikt kristne, når det kommer til stykket.«

Arkivfoto. Både Dansk Folkeparti og de Konservative vil have obligatorisk kristendomsundervisning. Samtidig åbner Venstre for at gøre mere af kristendomsundervisningen obligatorisk. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sonny Munk Carlsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mai Mercado mener i kronikken 2. april, at vi, som værn mod islamisme skal undervise mere i kristendom i skolen og komme de kristne værdier i hu. Hun indleder dog med at opfordre til det modsatte – at vi ikke skal vende den anden kind til udemokratisk adfærd. Det er interessant, fordi det viser, hvorfor man ikke kan bygge et stærkt samfund på profeters læresætninger. Når det kommer til stykket, foretrækker også Mercado en sekulær tilgang til problemerne.

Læs også: Kristendommen er bedre end islam

Mercado giver herefter tre eksempler på kristne værdier, vi lever efter: »Den medfølelse, vi har over for samfundets svage, og som vi kender fra den barmhjertige samaritaner. Den næstekærlighed, som vi udøver gennem troen på, at alle mennesker fortjener en god behandling. Og ikke mindst, at man skal behandle andre, som man selv vil behandles. Det er værdier, vi kender fra kristendommen, og Danmark er altså bygget på kristne værdier og traditioner.«

Lad os se nærmere på eksemplerne: Lignelsen om den barmhjertige samaritaner er sjovt nok et (ufrivilligt) argument for, at man ikke behøver en særlig trosretning for at hjælpe de svage.

Næstekærlighed definerer Mercado meget moderne, som »at alle mennesker fortjener en god behandling«, altså mere menneskerettigheder end Bibelen. Samme menneskerettigheder står på mange måder i modsætning til Bibelen, der f.eks. ikke har noget mod slaveri (se f.eks. Paulus, der sender en flygtet slave tilbage til sin herre).

Mercados sidste eksempel: At behandle andre som man selv vil behandles. Det er den såkaldte Gyldne Regel, der fandtes i alle oldtidens samfund og religioner. Her er Jesus inspireret af f.eks. Thales (635 - 546 f.Kr.) eller Konfutse (551 - 479 f.Kr.). Altså ikke en unik kristen værdi, men en universel tilgang til at leve sammen.

Læs også: Naser Khader: »Kristendom er bedre end islam«

INGEN AF MERCADOS værdier er altså specifikt kristne, når det kommer til stykket. Kan kristendom så være et bolværk mod islamisme? Kristendom er i sin oprindelige form lige så optaget af Dommedag, himmel og helvede som islamisterne. Det var netop grunden til, at Paulus med god samvittighed kunne sende en slave tilbage til sin herre: Dommedag var jo lige om hjørnet, og så var det fint at være slave. Man kan derfor dårligt, med Bibelen i hånden, kritisere Islamisk Stat for deres slavehold. Ja, vi havde såmænd danske slaveplantager i 1700-tallet, mens Jesus blev fejret i kirken om søndagen. Faktisk er Bibelen så utidssvarende, at kirken med tiden har forsøgt at omskrive de mest uheldige passager ved f.eks, at gøre »slave« til »tjener« (for børnenes skyld?).

Læs også: Religionslærere er enige i Konservatives kristendomsforslag

DET HAVDE VÆRET bedre af Mercado at foreslå timer i demokrati og menneskerettigheder. Så behøver vi heller ikke forvirre børn mere omkring slaveri, hvem Gud ønsker henrettet (Luk. 19:27), hvem der ikke kommer i himlen (som et lille barn...), og hvem der skal brænde i helvede (Mark. 9:43). Spørgsmålet er helt enkelt, om vi vil lære børn at skelne mellem gode og dårlige gerninger med sund fornuft eller med en hellig bog? Islamisterne har valgt det sidste.