Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Hvil i fred, startkomma

Torben Okholm, Tekstforfatter, oversætter og korrekturlæser Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Visse ting står fast i store dele af den danske presse: Hvis en politiker er utilfreds, beklager han sig ikke. Han raser. Ustandselig bliver der raset i aviserne.

Og hvis en borger har en mening om kommatering, får vi at vide at »kommakrigen er brudt ud.« Mere eller mindre besindige betragtninger om kommaets røgt og pleje bliver automatisk ophøjet til krig. I betragtning af at kommaet er det mindste (og det mindst betydningsfulde) tegn, er det imponerende at det i den grad kan bringe gemytterne i affekt.

NU ER DER imidlertid opstået et relativt havblik (våbenhvile?), idet Dansk Sprognævn har meddelt at nævnet vil »undersøge den eksisterende kommateringspraksis, f.eks. i uddannelserne og i den offentlige administration. Nævnet vil endvidere se på praksis i forskellige tekstgenrer og medier. Undersøgelserne vil vise om der skal foretages ændringer i regelsættet.«

Så går tiden så godt med det.

I mellemtiden kan »krigen« få lov til at »rase«, og det gør den så på blogs og sociale medier. Det er ret forstemmende læsning, for mange af bidragyderne demonstrerer frejdigt at de ikke har begreb skabt om tegnsætning eller grammatik.

MANGE AF DEM forlanger højrøstet »grammatisk komma.« Men herregud, det har de allerede. Siden 1986 har man ifølge retskrivningsreglerne kun kunnet sætte grammatisk komma. Nyt komma var nemlig lige så grammatisk som traditionelt komma. Og hvad enten man sætter startkomma eller følger Sprognævnets anbefaling fra 2004 og lader være, skal man have et elementært kendskab til grammatik for at kunne sætte komma blot nogenlunde korrekt.

Aha: Det er måske her vi skal begynde? Altså med at lære nationen en smule grammatik. Jeg skal ikke gøre mig klog på lærernes viden om grammatik, men noget tyder på at de i givet fald holder den for sig selv. Det behøver imidlertid ikke at være så indviklet. Jeg har for nylig undervist en stor gruppe HK-medlemmer i korrekturlæsning, og de gik til sagen med ildhu. Inden der var gået tre timer, sad de og jonglerede med ledsætninger og helsætninger, og de så næsten ud som om de morede sig.

NÅR DE GULNÆBBEDE små og deres forældre har fået et vist kendskab til grammatik, kan vi vende tilbage til den famøse krig. Men hvorfor i grunden vente? Lad os i stedet afskaffe det germanistiske startkomma én gang for alle. Det laver stort set ikke andet end ulykker, for det er startkommaet der udløser langt de fleste kommafejl. Og hvis svenskere, nordmænd, englændere, franskmænd, italienere osv. kan komme igennem tilværelsen uden, går det såmænd nok også på dansk.

Se nu blot denne tekst: Jeg har ikke sat et eneste startkomma. Var den sværere at læse af den grund?